?De Doorspeler? van het Zuidelijk Toneel.

Solotheater is vaak een zwaarwichtige bedoening. Niet zelden vertolkt de acteur een prominent persoon die met veel ernst en aplomb wordt neergezet. Gelukkig kan het ook anders. Als een acteur zich bijvoorbeeld van zijn meest eerlijke kant toont en een heikel evenwicht tussen ernst en (zelf)spot nastreeft. Wanneer hij zich virtuoos te grabbel gooit, met veel schwung blootgeeft, op zijn bek gaat en zichzelf zelfs in zijn blootje zet. Een memorabel voorbeeld is ?De Tijger en andere verhalen? waarmee Jan Decleir in het begin van de jaren tachtig zowat elke zaal in de Lage Landen heeft platgespeeld. Onlangs deed Dirk Roofthooft dat artistiek succes nog eens over met de Fabre-monoloog ?De keizer van het verlies? en ook ?De Doorspeler?. Dat laatste stuk speelt Ramsey Nasr nu onder de vleugels van Het Zuidelijk Toneel, het soort voorstelling dat lang nazindert.

Meer zelfs : hier is een jong acteur aan het werk die het etiket ?jong? al lang ontgroeid is. Met de door hemzelf geschreven en geregisseerde tekst het theaterproject waarmee Nasr in 1995 aan de Studio Herman Teirlinck afstudeerde tast hij het brede veld af van het acteursmetier. Hij gaat daar zo ver en diep in dat hij op een verrassende manier een eigen stem ontwikkelt. Terwijl de acteur zich in allerlei bochten wringt, de clown uithangt of plots heel klein, stil en kwetsbaar wordt, waakt het grote op de achterwand geprojecteerde videobeeld van zijn expressieloze, kale knikker over de voorstelling. Als een alziend, lichtjes verveeld en kritisch oog misschien, maar ook als een oplettende bewaarengel.

Ook al hangt Nasrs tekst met haken en ogen aan elkaar de acteur omschrijft de heterogene fragmenten dan ook terecht en zonder veel pretentie als ?sketches? , al springt hij van de hak op de tak, al rijgt hij verheven poëzie, pijnlijk persoonlijke anekdotes, mannetjesmakerij en grappige ?kunstjes, trucjes en mopjes? aan elkaar, ?De Doorspeler? is een lange bezinning over de kunst en onkunst van acteren. Want Ramsey Nasr is ?De Doorspeler?.

Paul Verduyckt

Op 20/11 in Turnhout (De Warande), 27/11 in Tongeren (De Velinx), 28-29/11 in Brugge (Stadsschouwburg), 4/12 in Strombeek-Bever (Cultureel Centrum), 14/12 in Kortrijk (Limelight), 17/12 in Leuven (Minnepoort) en op 8/1/’97 in Ninove (Cultureel Centrum).

Ramsey Nasr in De Doorspeler : een lange bezinning.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content