Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

De doorgroeistuipen van Noordkaap.

Twijfel is een slechte boodschapper. Ter aanmelding van ?Programma ’96? had Noordkaap zelfs twee verwarrende tijdingen de wereld ingestuurd. De single ?Satelliet Suzy? stootte weliswaar buiten hun wil om op lof en verzet. De troepen stonden tegenover elkaar. Hoogverraad richting damesradio versus een klassieke hymne. Punt twee was dat de groep het einde van haar Latijn bereikt zou hebben. Vijf albums en dan een grote knal.

Over naar de feiten. In een begeleidend schrijven schetst Stijn Meuris het artistieke dilemma dat opdoemde na de soundtrack voor ?Manneken Pis?. Er rees een besef dat het parkoers moest hertekend worden. Dat er meer moest zijn dan wat gedaan werd. Al kon wat men deed op almaar grotere bijval rekenen.

Het heeft zeer interessante doorgroeistuipen opgeleverd. Noordkaap lijkt meer dan ooit getracht te hebben om het brede middenveld te verlaten waar het naar variaties op geijkte rockstructuren zocht. In eerste instantie ging de pendel in de richting lawaai. Wegens een te overdadige expressie van onbehagen zijn die ogenblikken niet meer dan zapmomenten. De stelling met voetbalkoren en kerkklokken die het vuilgebekte ?Gilles? overeind moet houden, wekt alleen maar afkeer op. En ?Wat is hip ?? is gewoon een herhalingsoefening waarbij men het woord ?kunst? in de titel vervangen heeft.

Aan de overkant van de storm hangt er een zweem van huis-, tuin- en keukenromantiek. Meuris verlaat de cryptische omschrijvingen en de gespierde poëzie en wordt zeer autobiografisch. De manier waarop wordt nooit gênant en is bijwijlen vertederend. De verpakking loopt uiteen van melig tot onbegane grond. Zo wil ?Hilde en het huis? teveel op een zomerhit van Johan Verminnen lijken en hinkt ?Vrije expressie IV? kleinkunst achterna. Als het evenwel naar donkerder neigt, wordt de groepsgeest pas echt wakker en ruikt men de wildernis. In ?Soms schrik? en ?Zij is zoveel keren beter? worden sterke melodieën gedropt in een weelderige mengbak van stijlen en details.

Dat soort van confrontaties maakt Noordkaap uniek. Het goede nieuws is dat ze indringender zijn geworden. Het slechte dat men dat soms vergeet en toch weer naar een te ver gedreven eenvoud wil. Het dilemma blijft en remt af. Het Latijn is nog altijd nieuw.

Jan Delvaux

Noordkaap ?Programma ’96? (DTM 601510-2/Double T Music)

Noordkaap : hertekend parkoers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content