Een lied van de aarde De Singel Antwerpen

© Anthony Barlich
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Je kunt je afvragen of het populaire schema van het symfonische concert (ouverture – concerto – symfonie, met het liefst drie populaire werken van negentiende-eeuwse componisten) nog van deze tijd is. Wie eens iets anders wil, moet naar het openingsconcert van het minifestival Songs of the Earth in De Singel in Antwerpen. Ja, er is een ‘grote solist’ maar Pierre-Laurent Aimard speelt geen Beethoven of Rachmaninov maar Réveil des oiseaux van Olivier Messiaen. Orion van de Canadese componist Claude Vivier is een visie van het gelijknamige sterrenbeeld. In A Haunted Landscape wilde George Crumb weergeven dat ‘bepaalde plaatsen op de planeet Aarde doordrenkt zijn van een aura van mysterie’. En in Words of the Sea bracht de dichter Wallace Stevens de eveneens Amerikaanse componiste Augusta Read Thomas ertoe om klanken te vinden voor ‘de eeuwige tragische gebaren’ van de oceaan. De hemel, de zee én de aarde: dat is een hele brok.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content