Een kunstbeweging

John Armleder, Voltes IV, 2004 (boven) en Carlos Cruz-Diez, Chromosaturation, 1965 © Lichtinstallatie 4,5 x 4,5 m, courtesy Galerie Andrea Caratsch, Zürich

Fenomenaal, zo kun je de tentoonstelling Actie<>Reactie in de Rotterdamse Kunsthal wel omschrijven. Hypnotiserende concentrische cirkels uit wit neonlicht in John Armleders Voltes IV, of Carlos Cruz-Diez’ Chromosaturation, het kamerbrede lichtbad waarin kleur een fysieke ervaring wordt: het zijn maar twee voorbeelden uit honderd jaar kinetische kunst, de abstracte stroming waarin licht en beweging centraal staan. De titel van dit feest voor de zintuigen, met circa tachtig werken van de voorlopers en pioniers tot de meesters van nu, verwijst naar de derde wet van de fysicus Isaac Newton. Een wereldprimeur van formaat is het nooit eerder uitgevoerde Mechanisches Ballett, dat de avantgardist Heinz Mack, grondlegger van de Zero-beweging, bedacht in 1966. De monumentale installatie komt tot leven op muziek van György Ligeti.

Carlos Cruz-Diez, Chromosaturation, 1965
Carlos Cruz-Diez, Chromosaturation, 1965© Lichtinstallatie, neon 6 x 12 m, particuliere collectie.

Actie<> Reactie – 100 jaar kinetische kunst, van 22 september tot en met 20 januari 2019 in Kunsthal Rotterdam, www.kunsthal.nl.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content