Een kamer vol dichtgeknepen oogjes

© Alexander Shcherbak/TASS

Op het hoofdkwartier van de Centrale Kiescommissie in Moskou bevindt zich een enorme muur vol schermen. Als in een panopticum kunnen commissieleden de gang van zaken in duizenden kiesbureaus tegelijk opvolgen. Het afgelopen weekend werden over heel Rusland lokale verkiezingen gehouden.

Aandachtige volgers konden op die schermen een veelheid van inbreuken vaststellen. Op sociale media deelden oppositiegroepen gretig beelden van kiezers die aan ballot stuffing doen, waarbij kiesurnes gevuld worden met valse stembiljetten. Het zijn inbreuken waartegen de commissie zelden optreedt. In de aanloop naar de lokale verkiezingen werd het gros van de oppositiekandidaten in Moskou om onduidelijke redenen geweigerd. Die weigering lokte de voorbije weken honderden betogingen en protesten uit.

Ondanks de uitsluiting van de oppositie incasseerde Verenigd Rusland, de partij van president Poetin, opnieuw rake klappen. In het parlement behoudt zijn partij een nipte meerderheid. Nauwelijks 22 procent van de Moskovieten nam de moeite om zijn stem uit te brengen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content