Het uitzicht op een nieuw sociaal akkoord vertroebelt.

Er bestaat een grote kans dat het najaarsoverleg over een nieuw sociaal akkoord geen zoden aan de dijk zal zetten. In dat akkoord moeten de sociale partners een nieuwe loonnorm vastleggen, die geldt voor het ganse terrein van de privé-economie. Aangezien onze economie zich stilaan herstelt, willen de Belgische bonden, net als hun collega’s in de buurlanden, waarschijnlijk een inhaalbeweging forceren en een compensatie vragen voor de hoge energieprijzen. De centrale bankiers luiden nu al de alarmbel. Hoge looneisen zouden de inflatie kunnen aanwakkeren.

Verder zijn er nog verschillende andere factoren die een schaduw dreigen te werpen over het overleg. De regering-Verhofstadt slaagde er na al die jaren nog steeds niet in zijn draai te vinden in het overleg met de sociale partners. Bovendien verlaat Frank Vandenbroucke (SP.A) zijn ministerpost, waardoor de sterke sociale man binnen de federale regering verdwijnt. Bij de vorige akkoorden trad Vandenbroucke immers in zijn eentje op als bemiddelaar. Wie zal hem opvolgen als minister van Werk?

Een belangrijke sociale partner als het federale ABVV rijdt na het vertrek van voorzitter Mia De Vits met twee snelheden naar het Europees parlement. De Waalse vleugel, het FGTB, zal bij de onderhandelingen een veel radicalere koers uitzetten dan onder De Vits (en in de Vlaamse vleugel) gebruikelijk was.

Ook bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ontwaakt een nieuw radicalisme. Rudi Thomaes, de nieuwe gedelegeerd bestuurder, koestert een andere sociale diplomatie dan Tony Vandeputte. Dat blijkt alvast uit de nieuwste VBO-eis: een verlenging van de werkweek van 38 tot 40 uur, met behoud van het huidige loon. Dat is niets minder dan een pleidooi voor loonsverlaging. De argumentatie, gunstige gevolgen voor de werkgelegenheid, spreekt níét voor zich. Een verwijzing naar zogenaamd analoge beslissingen van Siemens in Duitsland is niet helemaal terecht. Wat daar werd besloten, wijst op een uitzondering, het is geen bevestiging van de regel.

Er liggen nog andere sociale dossiers vol conflictstof te wachten: het probleem van de eindeloopbaan; de hervormingen in de sociale zekerheid en de controle op de werklozen; de splitsing van het werkloosheidsbudget; de syndicale aanwezigheid in de kleine en middelgrote ondernemingen – die tot een kleine oorlog kan leiden; de hervorming van de antipestwet.

De weerinstituten voorspellen een zwoele zomer, daarna volgt waarschijnlijk een hete (sociale) herfst.

Guido Despiegelaere

Bij het VBO ontwaakt een nieuw radicalisme.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content