Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

De ontlading van Ozark Henry.

Zomaar een teorie. Nergens in de westerse wereld is er zoveel muziek beschikbaar als hier. In absolute aantallen en in de diepte worden we gemakkelijk geklopt. Daar staat tegenover dat vrijwel alles hierheen waait. Van Vuurland tot Tibet en van Japanse tempelgebeden tot Frans chanson. Slechts zelden heeft die rijkdom ons tot echte uitvinders gemaakt. Maar als pientere recyclisten kunnen we – almaar vaker – de wereld verbazen. Het verklaart wellicht het immense hitparadesucces van Vaya Con Dios en Technotronic en het is de reden waarom dEUS of Evil Superstars zo opvallen in het buitenland.

Ook Ozark Henry past in dat denkkader. De missie van het tweetal situeert zich in dansverwante gebieden. De aanwijsbare sporen van rap, acid jazz, jungle, triphop en techno zijn echter niet meer dan een vage grondlaag. De opvulling gebeurt met vreemde geluiden en redelijk ingewikkelde songstructuren vol onverwachte wendingen. Het maakt hun debuut I’m seeking something that already found me tot een onrustig en broeierig document met filmische inslag. Artistieke pretenties zijn voelbaar maar worden weggeveegd door het lef en het brio waarmee het basismateriaal zo rijkelijk is herwerkt.

De belangrijkste sturing in die onconventionele geluidsmuur is de stem van Piet Goddaer. Ondanks het duoverband is Ozark Henry bovenal zìjn ontlading. Hij schrijft teksten en muziek en duwt de nummers met zijn voordracht in een definitieve plooi. Die is overwegend somber en roept naast schoolvoorbeeld Tricky ook herinneringen op aan Scott Walker (?Great?), The The (?This specific cacophony?), Soul Coughing en de jonge Bowie.

Alleen in ?I Ray? wordt de tristesse even doorbroken voor een redelijk lichtvoetig technostuk in het verlengde van Moby. Opvallend is ook het instrumentale titelnumer waarin breiwerk wordt gemaakt van een jagend jungleritme, een treurige cello en jatwerk uit klassieke stukken. Door de sturende hand van producer Dan Lacksman – vroeger nog bij Telex – komt over dat alles nog een folie van elektronische disco uit de jaren zeventig. Ondanks de vele lagen staat de toegangspoort echter wijd open en meldt ?I’m seeking? zich in de eerste plaats aan als een popalbum. Weliswaar ongewoon maar zeer indrukwekkend.

Jan Delvaux

Ozark Henry ?I’m seeking something that has already found me? (DTM 602101-2/Method).

Ozark Henry : lef en brio.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content