Dirk Draulans
Dirk Draulans Redacteur bij Knack

Politieke overlopers denken in eerste instantie aan zichzelf.

Fauzaya Talhaoui (Spirit en ex-Agalev) heeft dan toch een thuis gevonden. Ze is gecoöpteerd als senator, na een stoelendans van jewelste in de SP.A, met wie Spirit als kartel naar de verkiezingen trok. Eigenlijk was ze eerste opvolger op de Europese lijst, maar omdat Bert Anciaux het minder goed deed dan verwacht, raakte ze niet aan een zetel. Daarop zette Anciaux het SP.A-bestuur onder druk om Talhaoui in de Senaat te coopteren, ten koste van eigen SP.A-volk. Vorig jaar deed SP.A-voorzitter Steve Stevaert al zoiets, toen hij die andere afvallige groene vrouw, Jacinta De Roeck, naar de Senaat haalde. Die actie werd toen als ‘breeddenkend’ gepresenteerd.

Als Talhaoui niet was overgelopen, had Groen! een pak stemmen meer gehaald en zou ze in Antwerpen zeker – en rechtstreeks – verkozen zijn geweest.

Ook een andere notoire overloper, Ludo Sannen, was verkozen geweest als hij de partij die hem alle kansen gaf, trouw was gebleven. Sannen, die op het verkiezingscongres van de SP.A samen met De Roeck eventjes als een soort curiosum werd opgevoerd, raakte als een van de weinige overlopers rechtstreeks verkozen. ‘Jammer dat de stemmen voor Groen! in Limburg verloren gingen’, zuchtte hij na de verkiezingen – Groen! haalde er net niet de kiesdrempel. Sannen vertelde er niet bij dat hij daar zelf verantwoordelijk voor was.

Hij vond het ondertussen ook nodig zijn vroegere strijdmakkers te kapittelen omdat ze, nog onder de indruk van de zware verkiezingsnederlaag van vorig jaar, nu bijna onmiddellijk voor de oppositie kozen. ‘De groene partij is meer gefocust op het voortbestaan van zichzelf dan op dat van de aarde’, stelde Sannen in een persbericht – een stelling die hem zelf ook op het lijf geschreven lijkt.

Sannen maakte zich druk over het feit dat het Vlaamse milieu er minder goed aan toe zal zijn, omdat de groenen geen kartel met de SP.A wilden vormen. Want dan was het progressieve blok het grootste geweest, en had het de krijtlijnen voor een nieuwe regering kunnen uitzetten. Nu staan er over het milieu alleen wat algemeenheden in de plannen van Vlaams formateur Yves Leterme (CD&V).

Weegt de SP.A dan niet op het beleid? Wordt Sannen niet gehoord binnen zijn nieuwe partij? Is de SP.A zonder groene schietschijven toch minder milieubewust dan zij pretendeert te zijn?

Sannen stelt verder dat hij begaan is met het voortbestaan van de aarde, voor de volgende generaties en voor de fysiek zwakkeren – uitsluitend voor de mens dus.

Sannen lijkt in eerste instantie echter vooral bezorgd om die ene mens: Sannen.

Dirk Draulans

Sannen betreurt dat de groene stemmen in Limburg verloren gingen, hoewel hij daarvoor zelf verantwoordelijk was.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content