Terwijl wij piekeren over onze overheidsfinanciën en hoe de Grieken hun schulden zullen afbetalen, sukkelen de VS in een nieuwe economische crisis. Met grote gevolgen.

Waar gaan we 22 miljard vinden om tegen 2015 onze begroting opnieuw in evenwicht te krijgen? Stevent Griekenland echt af op een schuldherschikking? En wat zijn dan de gevolgen voor de Belgische banken? Zal onze overheid, driftig op zoek naar die 22 miljard, dan opnieuw sommige banken moeten bijspringen? En overleeft de euro dat allemaal? Dat zijn de financieel-economische vragen waar het bij ons momenteel om draait. Maar over de grote plas tikt ondertussen een tijdbom.

Het gaat niet goed met de VS. Even werd gedacht dat de Amerikaanse economie aan een heropstanding bezig was, maar nu verschijnen steeds meer gegevens die daar grote vraagtekens bij zetten. Na een korte remonte zitten de woningprijzen er bijvoorbeeld opnieuw op een dieptepunt. De huizenprijzen staan nationaal op het laagste peil sinds 2002. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor de huiseigenaar. Berekeningen leren dat die sinds de piek in 2006 gemiddeld al 105.000 dollar aan waarde kwijt is. Het is ook niet goed voor de Amerikaanse economie, want in het verleden gingen veel Amerikanen op basis van stijgende vastgoedprijzen extra kredieten aan om te consumeren. Dat kan nu dus niet.

Er is ook slecht nieuws van de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkloosheidsgraad is er in mei gestegen tot 9,1 procent, het hoogste cijfer sinds december vorig jaar. Tussen begin 2008 en begin 2010 gingen er 8,8 miljoen banen verloren, en in de 15 maanden die daarop volgden, vonden maar 2,16 miljoen Amerikanen een job. De stijgende werkloosheid heeft onder meer tot gevolg dat de consumptie daalt en de economie nog meer sputtert.

En dat ondanks het stimuleringsprogramma van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Die drukt extra dollars, in totaal voor 600 miljard, waarmee ze Amerikaanse staatsobligaties opkoopt. Zo komt er goedkoop geld in de economie. De Amerikaanse centrale bank stimuleert, of beter gezegd dopeert op die manier al een hele tijd de Amerikaanse economie. Eind deze maand loopt het stimuleringsprogramma af, en voorzitter Ben Bernanke van de Fed heeft al laten weten dat hij niet veel zin heeft om het te verlengen. Velen twijfelen er evenwel aan of de Amerikaanse economie al sterk genoeg is om op eigen benen te staan. Een nieuwe recessie, een double dip, loert om de hoek.

En ondertussen loopt de Amerikaanse staatsschuld op. De ratingbureaus Standard & Poor’s en Moody’s hebben al gewaarschuwd dat de kredietwaardigheid van de VS aan het dalen is. Een andere kredietbeoordelaar, Fitch, trok nog harder aan de alarmbel. Die dreigt ermee het Amerikaanse staatspapier tot ‘rommel’ te veroordelen, als de VS midden augustus tot wanbetaling zouden overgaan. Daar sturen een aantal Republikeinse politici op aan, in een poging om het Witte Huis op die manier onder druk te zetten om de uitgaven terug te dringen.

Geen goed nieuws dus voor president Barack Obama en voor de meeste Amerikanen. Maar ook niet voor Europa en de Belgen. Het is niet omdat de Amerikanen diep in de shit zitten, dat het bij ons goed zou gaan, integendeel. Een zware financieel-economische crisis in de VS jaagt een nieuwe schokgolf door de wereld en ondermijnt het herstel van de wereldeconomie. Dat kunnen Europa en België nu missen als kiespijn. Als we niet kunnen profiteren van een groeiende wereldeconomie, worden onze problemen alleen nog maar groter. Dan dreigt België naar meer dan 22 miljard op zoek te moeten gaan om de begroting tegen 2015 in evenwicht te krijgen. En het zal zo al pijn doen.

door Ewald Pironet

Een nieuwe economische crisis in de VS kunnen Europa en België missen als kiespijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content