Peter Vandeweerdt

Hypes komen en gaan, maar de vraag naar kwaliteit blijft altijd bestaan.

Hebt u een mp3-speler? Naar het schijnt wordt 2010 het jaar waarin de markt voor die spulletjes verzadigd zal zijn. Dat zou volgens sommige trendwatchers dan weer resulteren in een stijgende verkoop van cd’s. Ik heb ook zo’n ding, en het ligt al een hele tijd ergens in een hoekje stof te vergaren, maar toch geloof ik niks van die voorspelling. De markt die de mp3 veroverd heeft, is een andere dan die van de cd. Mp3’s gebruik je onderweg, tijdens een saaie treinreis, op de fiets, eventueel via een autoradio met een usb-ingang. En kent u iemand die op zijn mp3-speler een netjes geordende muziekcollectie heeft staan? Het is bijna per definitie zwerfmuziek in alle betekenissen van het onbestaande woord. Iets totaal anders dan mijn cd-collectie, die ik toch min of meer tracht te organiseren. Ik haal er de muziek uit die bij mijn stemming past of waarover ik net iets nieuws heb gelezen, en ik mag ze graag beluisteren op een van de betere stereoketens. Ik geloof niet dat ik daarin alleen sta.

Zelfs de hele legale downloadpraktijk zou binnenkort trouwens wel eens op losse schroeven kunnen komen te staan. Toch als wat in de VS staat te gebeuren ook naar ons overwaait. Via de site freeallmusic.com kunnen bezoekers vanaf deze maand ook populaire hits gratis én legaal downloaden. De prijs die ze ervoor betalen? Eerst 20 tot 30 seconden naar een commerciële spot kijken. Doe geen moeite, de site is in Europa niet toegankelijk, maar u zult toegeven dat het aanbod voor heel veel (jonge) muziekliefhebbers bijzonder verleidelijk is. En voor adverteerders kan het ook een gouden zaak zijn. Als ze het met muzieklabels op een akkoordje kunnen gooien, zou de prijs per bereikte klant wel eens lager kunnen zijn dan die van een peperdure tv-commercial waarvan toch iedereen wegzapt.

Mijn eigen activiteit als trendwatcher beperkt zich al mijn hele leven tot één eenvoudige conclusie: hypes komen en gaan, maar de vraag naar kwaliteit blijft altijd bestaan. In goede tijden is kwaliteit een luxe die we ons permitteren, in crisistijd is ze ons houvast en vervalt de rest. Mp3 kan sowieso niet aan de topkwaliteit van de betere cd tippen, maar het huidige luistercomfort is met die irritante oortjes ondermaats. Als er hier nog toekomst is, dan ligt die niet in peperdure base stations voor de iPod, maar in de opvallend verbeterde lichtgewicht hoofdtelefoons die het omgevingsgeluid compenseren. Vandaag nog prijzig, maar binnen afzienbare tijd zonder twijfel betaalbaar. Dat soort trends zorgt er dan weer voor dat we een stuk beter van kwaliteitsopnamen kunnen genieten en is op die manier belangrijk voor de toekomst van de betere muziekopname. U gelooft er niet in? We spreken elkaar weer over een jaar of drie.

Peter Vandeweerdt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content