Voorzitter

Gwendolyn Rutten, sinds 2012. Behaalde 60.807 voorkeurstemmen bij de Vlaamse verkiezingen in 2014.

Aantal leden

57.840

Score

In 2014

Europees: 20,4%

Federaal: 15,7%

Vlaams: 15,5%

In 2018

Provincieraad: 13,5%

Bij laatste peiling: 14,2%

(april 2019, VRT/De Standaard)

Slogan

‘Gewoon doen’

Waar ligt de lat?

De Open VLD mag niet onder de 15,7% van 2014 uitkomen.

Sterktes

De Open VLD is meer dan ooit eensgezind, Gwendolyn Rutten bokst met haar partij boven haar gewicht en niemand lijkt in zo veel regeringsscenario’s mee te kunnen stappen als de liberalen.

Zwaktes

Haar sociaal-economische standpunten, de kern van een liberale partij, worden met meer envergure verdedigd door de N-VA. Wat vroeger gold, is nu onzeker: kan de partij scoren met sterke ministers? Sven Gatz loste de hoge verwachtingen niet in, Maggie De Block verloor danig aan populariteit, Lydia Peeters blijft ondanks haar ijverige communicatie een onbekend gezicht, en wie weet waarvoor Alexander De Croo bevoegd was?

Breekpunten

Leerplicht vanaf drie jaar, een centraal examen na het secundair onderwijs, meer lessen Nederlands en minder macht voor de onderwijskoepels.

Wil niet regeren met

Vlaams Belang, PVDA en PS.

Hoogtepunt

Vincent Van Quickenborne doopte Gwendolyn Rutten ‘mirakelvoorzitter’ nadat ze de Open VLD ook in de Vlaamse regering had gemanoeuvreerd. Later maakte ze haar ambitie waar om het aantal liberale burgemeesters in centrumsteden te verdubbelen, van twee naar vier: Mathias De Clercq in Gent en Bart Tommelein in Oostende voegden zich bij Bart Somers (Mechelen) en Vincent Van Quickenborne (Kortrijk).

Blunder

De partij moest haar belastingvoorstellen hertekenen nadat het Planbureau ze had nagerekend.

Witte konijnen

Goedele Liekens, Alicja Gescinska, Sihame El Kaouakibi, Grete Remen, Lynn Wesenbeek, Neelie Kroes, Veli Yüksel.

Stem op Open VLD, want…

u hebt goesting om minder belastingen betalen, vindt de ‘herfederalisering’ van sommige bevoegdheden geen slecht idee en wilt dat rechten en vrijheden explicieter worden ingeschreven in de Grondwet.

Stem niet op Open VLD als…

u betwijfelt of de partij er, na twintig jaar onafgebroken in de federale regering te hebben gezeten, dit keer wél in zal slagen de belastingdruk aanzienlijk te doen dalen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content