Hubert van Humbeeck

De attente lezer zal zich herinneren dat bij het onderzoek naar de Bende van de Borinage (zeg maar Bende van Nijvel), bij één van de beklaagden in het diepvriesvakje van zijn koelkast in een doos met diepgevroren bolognaise-saus een pistool werd gevonden. Maar dat wapen werd dan weer onvoldoende onderzocht, waardoor de bende vrijuit ging.

De bolognaise van toen daarover zijn deskundigen en verslaggevers die de dossiers inkeken het eens vertoont een opvallende gelijkenis met de saus die onderzoeksrechter Connerotte op het feestje in Bertix nuttigde. Uit de verdwenen dossiers van het Hoog Comité van Toezicht is intussen ook gebleken dat VDB en zijn vrienden tijdens seksfuiven in Waals-Brabant niet, zoals eerder gemeld, in confiture maar in bolognaise hebben rondgeswapt. Wat het gerecht van Neufchâteau toelaat te besluiten dat zelfs in de hoogste kringen geregeld bolognaise wordt gebruikt.

Het is niet toevallig, beweren Luikse onderzoekers, dat de bolognaise net nu komt boven drijven, en ze verwijzen daarvoor naar de Italiaanse origines van verdachten in de zaak- Cools en naar prominenten in de regering en zelfs in de koninklijke entourage.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck waarschuwde dan weer voor het amalgaam en verzekerde er persoonlijk te zullen voor zorgen dat de bolognaise niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend.

De Leuvense burgemeester en SP-voorzitter Louis Tobback nam daarmee geen genoegen. Voor alle zekerheid heeft Tobback, behalve het dansen in de cafés, het lossen van duiven op zondag en gasexplosies na zonsondergang, het organiseren van spaghetti-fuiven in zijn stad verboden. Eind vorige week in het BRTN-duidingsprogramma Ter Zake wees Tobback op de verantwoordelijkheid van de media : ?Het moest er van komen. De bolognaise druipt tegenwoordig van het tv-scherm. Met volkse stoofcarbonaden of bouletten met tomatensaus kortom : met wat meer menselijkheid, ja had dit juridisch drama vermeden kunnen worden.?

Bijdragen : Jan Braet, Piet Piryns, Peter Renard, Rik Van Cauwelaert, Hubert Van Humbeeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content