In kankercellen kan een en dezelfde ‘letter’ van ons DNA soms twee keer fout overgeschreven worden.

Mutaties van kankercellen vertonen statistische eigenaardigheden. Ons DNA bestaat uit 3 miljard ‘letters’ (in de betekenis van: chemische basen die als een ellenlange ketting aan elkaar hangen). Bij elke celdeling moeten al die letters gekopieerd worden. Daarbij kan al eens iets misgaan, hoewel de meeste mutaties geen effect hebben op hoe we functioneren.

Bovendien krijgt iedereen een dubbele set DNA-letters: een van zijn moeder en een van zijn vader. De kans dat dezelfde letter in de lange keten twee keer fout wordt overgeschreven, werd verwaarloosbaar klein geacht. Toch kan dat gebeuren bij kankercellen, zo melden bio-informaticus Jonas Demeulemeester (KU Leuven) en zijn collega’s in Nature Genetics.

In liefst 21 procent van meer dan 2600 onderzochte tumoren van 38 verschillende kankertypes vonden ze zulke dubbele mutaties terug. Daarbij is zowel in de keten van de moeder als in die van de vader dezelfde letter veranderd, vaak nog door een van elkaar verschillende nieuwe letter. De frequentie lijkt veel te hoog om louter aan toeval te wijten te zijn. Het zou kunnen impliceren dat bepaalde stukjes DNA gevoeliger zijn voor mutaties dan andere.

Pijnonderzoeker Astrid Lahousse (VUB) en haar collega’s schrijven in The Journal of Clinical Medicine dat vier op de tien kankerpatiënten na hun strijd tegen de ziekte blijven worstelen met chronische pijn. Om het risico op verslaving aan pijnstillende medicatie te verkleinen, kunnen pijneducatie en pijntherapie nuttig zijn. Fysieke activiteit en aangepaste voeding kunnen zeker pijnbestrijdend werken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content