Victoria creëert “Moeder & Kind” van Arne Sierens en Alain Platel.

Met “Moeder & Kind” komt Victoria op een ongewone manier tegemoet aan het non-konventionele kunstcredo van Time Festival 95 in Gent. Het is een brutale kijk op het leven van een gezin aan de rand van de maatschappij. In het gevecht voor erkenning schopt iedereen op z’n eigen manier om zich heen. In een decor van bijeengeraapte huishoudapparaten heerst een sfeer van chaos en lawaai. In weinig woorden wordt veel gezegd en vooral verzwegen. Harde hitnummers zorgen voor een aparte ontlading. Dit is meer dan caméra vérité. Het is bewuste uitvergroting, spontane uitleving en anti-teater.

De inspiratiebron was het fotoboek “Living room” van de working-class fotograaf Nick Waplington, die een tijdje in twee Britse arbeidersgezinnen mee aan tafel zat. Ook films van Vitali Kanevski en John Cassavetes inspireerden Arne Sierens die het script leverde.

Koreograaf Alain Platel (Les Ballets C de la B) wedt in zijn regie op herkenbaarheid en een snelle opeenvolging van scènes. Hij scherpt de schijnbare complexiteit van het gebeuren eerst aan, om dan plots de tijd te nemen voor echte menselijke emotie.

Centraal staat de moeder (Lies Pauwels), die zich door de huisgenoten en een paar “vreemde” buren wil bevestigd zien in haar onuitputtelijke liefde en vriendschap en haar oneindig geduld. Geen stereotiepe verschijning, maar een vrouw die er zich doorheen slaat.

Het biezondere aan de produktie is dat ze gemaakt wordt door vier professionelen en vier jongeren, onder wie een kind. Veel regisseurs die met kinderen werken, hebben nooit bereikt wat Platel in die ene produktie realizeert. Geen esteticisme, maar onvervalste spontaneïteit. Teater dat zonder teatraliteit, de realiteit van het teater uitdaagt. Spektakel dat durf en fysiek talent openbaart waarvoor de toeschouwer ongegeneerd kan supporteren.

De korte dialogen van Sierens zijn als onderschriften bij een video-clip die Platel laat doldraaien. Hij toont geen opgepoetst beeld van de samenleving, maar er zit struktuur in dit zot geweld dat bitter nasmaakt. Victoria steekt haar nek uit en dat maakt teater weer explosief.

Roger Arteel

“Moeder & Kind” 8/4 in De Werf, Brugge (050) 33.05.29, 12/4 in Westrand, Dilbeek (02) 466.20.30. In mei in Antwerpen, Turnhout, Kortrijk, Tongeren, Hasselt. Info : (09) 225.37.32.

“Moeder & Kind” : de realiteit van het teater uitgedaagd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content