Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

Vlaams Belang verkruimelde electoraal, maar beweert nog niet uitgeteld te zijn. Filip Dewinter over het cordon médiatique, kashba’s in België en de verjonging van zijn partij.

Had u niet beter uw programma op een doordachte manier gepresenteerd in plaats van geld te spenderen aan Hummers en infantiele computerspelletjes? (Erik Jagers, Aartselaar)

FILIPDEWINTER: U beseft blijkbaar niet hoe de media functioneren. Naast het politieke cordon sanitaire is er ook een cordon médiatique. Mochten de media het Vlaams Belang op dezelfde manier behandelen als de andere partijen, dan zouden we niet hoeven te stunten of te provoceren. Vier weken voor de verkiezingen heb ik mijn boek Vuile blanken… Anti-Vlaams racisme: het laatste taboe voorgesteld, een interessant inhoudelijk werkstuk met een andere kijk op racisme. De persaandacht was nihil. Enkel als ik een videospel lanceer of een stoute uitspraak doe, krijg ik aandacht. Daarvan moet ik profiteren.

Mag een bedrijf systematisch minder gekwalificeerde Vlaamse sollicitanten aan-nemen in plaats van niet-Vlaamse sollicitanten die de job beter zouden uitvoeren? (Alain de Raymond, Eke)

DEWINTER: Ik wil erop wijzen dat de Vlaamse overheid in de praktijk het omgekeerde doet. Worden twee kandidaten gelijk gekwalificeerd, dan krijgt de allochtoon voorrang. Voor een job bij de Vlaamse overheid vind ik dat bekwaamheid en de Belgische nationaliteit de enige criteria moeten zijn. Huidskleur of afkomst mogen dan geen rol spelen. Maar een ondernemer in de privé moet het profiel van zijn werknemers helemaal zelf kunnen bepalen. Als hij vindt dat een autochtoon beter geschikt is om pakweg veranda’s te verkopen dan een allochtoon, dan mag hij voor mijn part afkomst als een criterium gebruiken.

Mocht u in België geen toekomst meer hebben, zou u dan emigreren? (Habibi Shaziea, Oostende)

DEWINTER: Ik heb zelf aanleiding gegeven tot dit soort vragen door mijn boutade dat ik naar Namibië zou verhuizen als Elio Di Rupo (PS) premier zou worden. Maar ik zal wellicht nooit emigreren. Ik ben hier geboren en getogen, mijn vrienden en familie wonen hier. Ik zal hier altijd een toekomst hebben, misschien niet als burgemeester of als minister-president, maar mijn politiek engagement blijft bestaan. Voor mij zijn Namibië en Zuid-Afrika prachtige landen om op vakantie te gaan, maar daar houdt het op. De Afrikaners hebben ginder hun strijd, ik de mijne hier.

Kunt u uw collega’s in de Kamer met een andere huidskleur recht in de ogen kijken na uw uitspraak over de ‘verbruining’? (Bart Lahcen, Kruibeke)

DEWINTER: Natuurlijk. Die uitspraak was slechts een oneliner waar niet te veel conclusies uit getrokken moeten worden. Ik viseer niemand op basis van zijn huidskleur. Op onze lijsten stonden trouwens verschillende kandidaten met een andere huidskleur. Ik heb enkel willen aangeven dat de multiculturele samenleving een veel groter probleem is dan de vergrijzing. Ik kan het toch ook niet helpen dat ik mij in Schaarbeek of Borgerhout meer in een Arabische kashba waan dan in mijn eigen land? Ik krijg weer het verwijt dat ik een racist ben, maar dat hangt me de keel uit. Racisme is een morele uppercut om iedereen die de multicultuur en de immigratie-invasie afwijst, de mond te snoeren.

Vraag van de week

U vreest dat na een verjongingskuur niet veel van uw partij zal overblijven. Komt dat omdat de ideeën bekrompen en verouderd zijn? (Margo Claeys, Vilvoorde)

DEWINTER: Jongeren hebben andere ideeën en we moeten daar zuurstof aan geven. Zo zou ik mij vandaag niet meer verzetten tegen het homohuwelijk, zoals ik 25 jaar geleden wel deed. Een partij moet ook altijd bezig zijn met de verjonging om er de dynamiek in te houden en de continuïteit te verzekeren. Wij hebben enkele jonge talenten naar voren geschoven. Nu krijgen ze de kans om hun degelijkheid te bewijzen. Als ze daarin slagen, zullen ze vanzelf aan de oppervlakte komen. Zo heeft mijn generatie dat indertijd ook moeten doen onder het voorzitterschap van onze stichter Karel Dillen. Maar we mogen het kind niet met het badwater weggooien. Enkele gevestigde waarden staan er nog altijd. Zij moeten dienen als fundament voor de nieuwe generatie. Je creëert geen nieuwe boegbeelden door de oudere generatie simpelweg af te serveren.

Volgende week: VTM-weervrouw Jill Peeters.Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content