Karl van den Broeck
Karl van den Broeck Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwswebsite Apache.

De Knack die u in uw handen houdt, is een collector’s item. De cover ervan werd ontworpen door Jef Geys, de kunstenaar die België vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië. Let op! U mag deze Knack niet opeten. Dat was nochtans wel de bedoeling.

In juli 2008 neemt Jef Geys, via curator Dirk Snauwaert van kunstencentrum Wiels, contact op met Knack. De kunstenaar zou graag een eetbaar Kempens Informatieblad laten drukken. Geys gebruikt die krant traditioneel als catalogus bij zijn tentoonstellingen. Aangezien zijn werk voor de Biënnale van Venetië draait rond eetbare, geneeskrachtige planten (zie hiernaast), wil hij dat concept ook helemaal doortrekken. Quadra Medicinale stelt de vraag of daklozen in een grootstad kunnen overleven of genezen met de planten (het onkruid) die ze op straat vinden. Jef Geys wil een stap verder gaan. ‘Als het Kempens Informatieblad op eetbaar papier zou worden gedrukt en met eetbare inkten, dan zouden de daklozen er niet alleen onder kunnen schuilen, maar ze zouden de krant ook kunnen opeten’, zei Snauwaert.

De curator stelt ook voor om Knack voor de gelegenheid op datzelfde eetbare papier te laten drukken.

Na maandenlang intern onderzoek besluit de drukkerij van Roularta (de uitgever van Knack), dat het project niet haalbaar is. Eetbaar papier is niet zo moeilijk te vinden, maar eetbare inkt staat nog in de kinderschoenen. Bovendien moeten de drukpersen die normaal met giftige inkten draaien, zorgvuldig worden schoongemaakt. Dat proces is tijdrovender dan gedacht en niet zonder risico.

Het mailverkeer tussen Dirk Snauwaert en Knack-uitgever Hans Maertens is opgenomen in het Kempens Informatieblad dat aan de ingang van het Belgische paviljoen in Venetië wordt verkocht.

Jef Geys ontwierp bovendien de cover van deze Knack. Opmerkelijk is dat hij zichzelf toont in een intiem moment: aan de ontbijttafel met zijn kat. Normaal laat Geys zich zelden fotograferen. In de kop ‘Jef Geys in Venetië’ schrapte hij het woord Venetië en hij schreef er ‘Balen’ onder. Een mission statement dat weinig commentaar behoeft.

Honderd exemplaren van Knack werden door Jef Geys gesigneerd. Ze werden willekeurig verstopt in de oplage bestemd voor de losse verkoop.

Karl van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content