Rik Van Cauwelaert
Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

Wat zit er in het spaarvarkentje van de Belgacom-directie ? Het verhaal van een goed bewaard bedrijfsgeheim.

Donderdagochtend 18 januari, na alweer een briljant pleidooi voor het gerechtshof in Oudenaarde spoedde VLD-voorzitter Herman De Croo zich richting Brussel. Na een kort bezoek aan het Rekenhof, om er nog een aantal documenten uit te vlooien, zou hij ?die deugnieten” van de regering nog eens met een gevatte interpellatie om de oren slaan. Het onderwerp van zijn tussenkomst wilde hij tot de laatste minuut geheim houden. Had De Croo toch wel ontdekt dat de regering-Dehaene van plan was de directieleden van Belgacom één procent in het kapitaal van de maatschappij toe te kennen. Een cadeau dat gelet op de waarde van een Belgacom-aandeel op zo’n slordige 1,4 miljard frank kan worden geschat. De regering had daarvoor zelfs al een lening van nagenoeg 200 miljoen afgesloten bij het huis van vertrouwen Petercam, de loyale partner van de NMBS. Om dit alles wettelijk te regelen had de meerderheid op 7 april ’95 een Koninklijk Besluit uitgevaardigd dat evenwel angstvallig geheim werd gehouden.

Maar dat zou na tussenkomst van de Savonarola van Michelbeke snel gedaan zijn. Groot was de verbazing van de VLD-voorzitter toen hij op weg naar Brussel, ongeveer ter hoogte van Ternat, in zijn wagen werd opgebeld door… Belgacom-baas John Goossens. Na wat onnozelheden, kwam Goossens ter zake : of die interpellatie wel zo’n goed idee was ? Van pure alteratie belandde De Croo bijna in de middenberm. Wat bleek ? Een lakei van het Rekenhof had de Wetstraat 16 gealarmeerd, waar ze pronto Goossens hadden opgeroepen. Of hij niet eens ?den Herman” tot betere gedachten kon brengen ? Want, waar gaan we naartoe als alle regeringsbeslissingen zomaar in de openbaarheid worden gegooid ?

Maar De Croo liet zich niet vermurwen : ? Non John, on ne badine pas avec l’état !” En enkele uren later, na het nummer van De Croo, stond de voogdijminister van Belgacom, vice-premier en minister van Economische Zaken, Elio Di Rupo (PS) met de broek op de enkels voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Di Rupo kon niet anders dan toegeven dat de bevindingen van de VLD-voorzitter alweer correct waren. Met dit verschil, probeerde de vice-premier zich nog te verdedigen, dat het geheime KB eigenlijk niet meer van tel was, omdat na de privatisering van 49,9 procent van Belgacom de situatie totaal gewijzigd was.

Dat laatste was een eigenaardige bewering van Di Rupo. Want enkele weken eerder nog had hij samen met de premier Dehaene en vice-premier Philippe Maystadt (PSC) het Rekenhof tekst en uitleg verschaft over dit KB en de lening bij Petercam. Bij het Rekenhof weten ze het intussen ook niet meer. Want op 15 februari, een maand na de interpellatie van De Croo, ontvingen ze daar een missive van Di Rupo en Maystadt waarin deze instelling werd aangemaand in de Belgacom-kwestie strikte geheimhouding aan de dag te leggen. ?Want,” beweerden de ministers in hun brief, ?in het KB en de conventie met de kaderleden en in de bijhorende stukken staan gegevens die vallen onder de bedrijfsgeheimen van de betrokken firma’s. En de staat heeft er zich toe verbonden de confidentialiteit hiervan te respecteren.” De directieleden van Belgacom mogen op hun twee oren slapen. De lening bij Petercam blijft. De Croo heeft hun geheime spaarvarkentje niet opengebroken.

Rik Van Cauwelaert

Omloop Het Volk (foto : Patrick de Spiegelaere)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content