Waarom is het toch zo moeilijk een Vlaams Front te organiseren? (Gilbert Willekens, Zonhoven)

Jean-Marie Dedecker: In de hele geschiedenis van de Vlaamse Beweging is het zo dat wanneer twee mensen samenkomen, er meteen drie verschillende meningen zijn en vier ruzies ontstaan. We zijn altijd gefocust op wat ons verdeelt, nooit op onze doelstellingen. Volgend jaar staan we voor heel belangrijke verkiezingen. Zoals het er nu naar uitziet, gaat LDD apart naar de kiezer, al sta ik zeker open voor andere mensen. In de politiek kan het soms heel snel gaan en door de opening die N-VA-voorzitter Bart De Wever onlangs maakte, wordt er weer druk gespeculeerd. Maar binnen zijn partij beslist hij natuurlijk ook niet alleen over een mogelijke samenwerking.

Ik ben 48 jaar en na 30 jaar hard werken voel ik dat wachten op mijn pensioen tot mijn 65e niet haalbaar is. Ik wil ook niet financieel inleveren. Wat is uw mening daarover? (Michel Van Thillo, Heist op den Berg)

Dedecker: Voor mij telt niet de leeftijd, maar de actieve loopbaan. Wie veertig jaar gewerkt heeft, moet al aanspraak kunnen maken op een basispensioen. Maar hoe langer men werkt, hoe meer men ook moet krijgen. Iedereen moet zijn tijd bijdragen. Wie geen 45 jaar wil werken maar ook niet financieel wil inleveren, kan het best zijn pensioen aanvullen met wat hij zelf gespaard heeft via de tweede of de derde pensioenpijler.

Los van de vraag of uw parlementaire onschendbaarheid moest worden opgeheven: is het niet vreemd om u te profileren als fraudejager terwijl u zelf een contract zo laat opstellen dat uw bedrijf de kosten van uw politiek manoeuvre kan factureren? (Louis Waelkens, Waregem)

Dedecker: Die informatie klopt niet. De kosten van de factuur aan de detective zijn voor een deel betaald door mijn bedrijf omdat dezelfde detective ook een patentonderzoek heeft uitgevoerd voor mijn bedrijf. Wie dat niet gelooft, kan mijn boekhouding van 2009 komen inzien. Mijn parlementaire onschendbaarheid opheffen staat al op de politieke agenda sinds 2010. Ik wist dus dat de afrekening op komst was. Dat het op dit moment gebeurt, is geen toeval. De geruchten over nieuwe gesprekken tussen mij en N-VA hebben andere partijen bang gemaakt.

LDD beschikt met onder meer Lode Vereeck over zeer sterke Vlaams Parlementsleden. Hoe frustrerend is het dat dit zo weinig electorale waardering of media-aandacht krijgt? (Jan Lagasse, Knokke-Heist)

Dedecker: Dat is heel frustrerend. Mensen stemmen niet op wie zijn parlementair werk doet, maar wel op de gezichten die op televisie komen: in politieke debatten, maar ook in spelletjes en infotainmentprogramma’s. We leven in een emo- en mediamaatschappij. Tot de top tien behoren van het parlement vertaalt zich niet in de populariteitspolls.

Vraag van de week

Hoe komt het dat in de huidige besparingssfeer geen enkel politicus spreekt over de kosten van de verschillende religies en in het bijzonder van de katholieke kerk? (Anton Van Geeteruyen, Nijlen)

Dedecker: Ik ben het er volledig mee eens dat die belasting moet worden hervormd. Iedereen moet betalen voor zijn eigen God. In Frankrijk betaalt de staat niets voor de religies. In Duitsland kun je via de Kirchensteuer op je belastingbrief aanduiden voor welke godsdienst je wilt betalen. De kloosters en kerken zijn de grootste grondbezitters van het land. Ze zullen dus nog niet meteen failliet gaan. Ik heb al meegewerkt aan wetsvoorstellen, maar die worden telkens afgeblokt. Gwendolyn Rutten (Open VLD) had er een tijd geleden haar schouders onder gezet, maar sinds ze voorzitter geworden is van haar partij die met CD&V in de federale regering zit, zwijgt ze opnieuw. Zo gaat het altijd. Eerst is er een opstootje, en daarna volgt een grote kerkelijke begrafenis.

Volgende week: staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets.

Opgetekend door Hannes Cattebeke

‘In de politiek kan het soms heel snel gaan en door de opening die N-VA-voorzitter Bart De Wever onlangs maakte, wordt er weer druk gespeculeerd.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content