03 / 09Borden

Er mogen in Antwerpen toch extra aanplakborden komen voor de verkiezingen. Een verbod van de gemeenteraad is door de Raad van State geschorst op verzoek van de partijen Rood! en PVDA+. Zij vreesden te weinig aan bod te komen in het straatbeeld.

04 / 09Kasteelmoord

Het gerecht heeft in de zaak van de kasteelmoord de schoonvader en schoonbroer van het slachtoffer onder voorwaarden vrijgelaten. De twee hadden al eerder enkele verzoeken tot vrijlating ingediend. Ze blijven wel in verdenking gesteld.

04 / 09Gerechtsgebouw

De opening van het nieuwe gerechtsgebouw in Luik is uitgesteld wegens mankementen. Onder meer de celdeuren gaan vanzelf open bij een stroomstoring. De Regie der Gebouwen en de FOD Justitie moeten uitmaken wie opdraait voor de kosten.

04 / 09Kabel

Telenet moet zijn kabelnetwerk openstellen voor andere telecombedrijven, zegt het Brusselse hof van beroep. Een uitspraak ten gronde is er nog niet, maar door het arrest kunnen concurrenten als Mobistar ook een tv-aanbod via de kabel lanceren.

05 / 09Gevangenissen

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) polst in een mail aan een tachtigtal blauwe burgemeesters naar locaties voor een nieuwe gevangenis. In ruil daarvoor mag de gemeente op 300 tot 400 jobs rekenen. De respons is mager.

06 / 09Verdwijning

Het gerecht verhoort agenten van de Antwerpse recherche die een onderzoek voerden naar een verdwijning in 1996. De verdachte had nauwe banden met de politie. Drie speurders zijn aangehouden voor valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken.

06 / 09Voorwaardelijk vrij

De regering verstrengt de voorwaarden voor voorwaardelijke vrijlating. Wie tot 30 jaar cel of levenslang is veroordeeld, zal pas na de helft van zijn straf kunnen vrijkomen en niet meer na een derde. Ook voor recidivisten worden de regels strenger.

06 / 09Pesten

In de vrouwengevangenis Berkendael komt een zwaar geval van pesten aan het licht. Een cipier werd op haar laatste werkdag door collega’s ontkleed en besmeurd met ketchup en mayonaise. Ook een tweede slachtoffer meldde zich al.

07 / 09Phishing

Bij de Bank van de Post worden vijf klanten het slachtoffer van phishing: als antwoord op een vervalste e-mail van de bank gaven ze hun wachtwoord aan hackers, die geld van de rekening konden halen. De bank heeft de slachtoffers vergoed.

09 / 09Reconstructie

In Maasmechelen vindt een reconstructie plaats van de moord op drie Outlaws. Ruim 150 agenten werden ingezet om de veiligheid te garanderen. Voor de moord zitten twee leden van de rivaliserende motorbende Hell’s Angels in de cel.

10 / 09Brieven

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) laat in de zes faciliteitengemeenten al Nederlandstalige oproepingsbrieven versturen. Zo wil hij de gemeentebesturen te snel af zijn die Franstalige brieven willen verzenden.

Samengesteld door Frederic Petitjean

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content