De week (Wereld)

06 I 01 Vrouwelijke premier

Letland. President Andris Berzins stelt Laimdota Straujuma (62) aan als nieuwe premier van Letland. Ze is de eerste vrouw in die functie. Straujuma volgt Valdis Dombrovskis op, die in november aftrad na de instorting van een supermarkt die 54 mensen het leven kostte.

07 I 01 Bloederige verkiezingen

Bangladesh. Regeringspartij Awami Liga haalt een tweederdemeerderheid in het parlement. De oppositie rond ex-premier Khaleda Zia boycotte de verkiezingen, bij het protest vielen zeker 23 doden. Drie oppositieleiders worden opgepakt, Khaleda Zia zelf niet.

07 I 01 Erdogan slaat terug

Turkije. De regering ontslaat 350 politiemannen in een reactie op een corruptiezaak die enkele toppers van de regerende AK-partij viseert. In het parlement gaan politici op de vuist, tienduizenden betogen tegen de regering van premier Tayyip Erdogan.

08 I 01 Rebellen winnen

Syrië. Na een felle strijd nemen de soennitische oppositietroepen het hoofdkwartier van terreurgroep ISIS in de stad Aleppo in. Eerder streden ze samen tegen de regering. De oppositie raakt het ook niet eens over deelname aan de vredesconferentie over Syrië.

09 I 01 Jooma premier

Tunesië. De islamistische premier Ali Laarayedh van de partij Ennahda stapt op. Hij maakt plaats voor een technocratische interim-regering onder leiding van Mehdi Jooma. Die moet de verkiezingen van volgend jaar voorbereiden.

09 I 01 Dieudonné verboden

Frankrijk. De Conseil d’Etat verbiedt het optreden van komiek Dieudonné in Nantes wegens vermeend antisemitisme tijdens de show. Er is hevig protest van aanhangers tegen de beslissing, maar Dieudonné besluit volledig te stoppen met de show.

10 I 01 Exit Djotodia

Centraal-Afrikaanse Republiek. President Michel Djotodia treedt af, net zoals premier Nicolas Tiangaye. Djotodia benoemde zichzelf na een coup, maar verloor compleet de greep op het geweld tussen moslims en christenen. Het parlement zal voorlopige opvolgers aanstellen.

11 I 01 Sharon overleden

Israël. De Israëlische ex-premier en gewezen minister van Defensie Ariel Sharon overlijdt op 85-jarige leeftijd. Hij lag na een hersenbloeding meer dan acht jaar in een coma. Sharon was eerste minister van Israël van 2001 tot 2006.

12 I 01 Politieke moord

Libië. Onbekenden schieten minister van Industrie Hassan Al-Drowi dood in zijn geboortestad Sirte. Niemand eist de aanslag op. De overheid krijgt het toenemende geweld tussen de ongeveer 1700 milities in Libië niet onder controle.

12 I 01 Humanitaire ramp

Zuid-Soedan. Volgens het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) vluchtten al ongeveer 43.000 Zuid-Soedanezen naar buurlanden door het recente geweld. UNHCR vreest nog hogere cijfers. In Oeganda komen zeker 4000 vluchtelingen per dag aan.

12 I 01 Akkoord van start

Iran. De deal die Iran sloot met de wereldmachten over zijn atoomprogramma start op 20 januari. Er komen meer controles, en de productie van laagverrijkt uranium wordt ingeperkt. In ruil krijgt Iran begin februari voor 550 miljoen dollar bevroren kredieten terug.

13 I 01 Bangkok plat

Thailand. De oppositie organiseert in Bangkok opnieuw massale protesten en legt het verkeer lam. Ze wil de regering van premier Yingluck Shinawatra zo tot aftreden dwingen, nog voor de vervroegde verkiezingen van 2 februari.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content