De week (Wereld)

30 / 09 Minderheidsregering

Noorwegen. Erna Solberg, de leidster van de Conservatieven die de verkiezingen wonnen, kondigt aan dat ze een minderheidscoalitie zal maken met de rechts-populistische Vooruitgangspartij. Alle andere coalitiemogelijkheden sprongen af.

30 / 09 Erdogan hervormt

Turkije. Premier Tayyip Erdogan kondigt een pakket maatregelen aan die de Koerden meer rechten geven. Zo mogen ze in hun taal onderwijzen en campagne voeren, en valt de kiesdrempel weg die de Koerdische partijen uit het Turkse parlement hield.

01 / 10 Shutdown

VS. De federale overheid gaat op slot. Democraten en Republikeinen vinden geen akkoord over de financiering van de overheidsuitgaven, en dan moeten bij wet alle niet-essentiële overheidstaken stopgezet worden. 800.000 ambtenaren zitten onbetaald thuis.

02 / 10 Ommekeer

Italië. Premier Enrico Letta krijgt het vertrouwen van Kamer en Senaat. Het rechtse blok rond ex-premier Silvio Berlusconi schaart zich dan toch achter hun coalitie met Letta’s Democratische Partij. Berlusconi wou de regering laten vallen, omdat hij zijn Senaatszetel verliest.

03 / 10 Drama op Lampedusa

Italië. Bij het eiland Lampedusa kapseist een boot met meer dan 500 Afrikaanse vluchtelingen aan boord. 155 migranten kunnen gered worden. Reddingswerkers bergen 194 doden. Italië vraagt om solidariteit en actie van de Europese Unie.

04 / 10 Geen terreur

VS. Een vrouw probeert door de barricades aan het Witte Huis te rijden in Washington. De politie achtervolgt haar auto en schiet de bestuurster dood. Ze zou depressief zijn geweest. Van terrorisme was volgens de politie geen sprake.

05 / 10 Golf van terreur

Irak. Een serie van aanslagen met autobommen, vermoedelijk het werk van de Iraakse tak van Al-Qaeda, maakt in het weekend zeker 73 doden. Volgens de VN stierven vorige maand in Irak 979 mensen bij aanslagen.

05 / 10 Klopjacht

Libië. Amerikaanse elitetroepen pakken in Tripoli Al-Qaedaleider Anas Al-Liby op. De veiligheidsdiensten zoeken hem al sinds 2001. In Somalië mislukt een poging om een leider van Al Shabaab op te pakken, die achter de gijzeling zat vorige week in Nairobi.

06 / 10 Opnieuw doden

Egypte. Aanhangers van de afgezette islamistische president Mohamed Morsi proberen tevergeefs om het Tahrirplein in Caïro in te nemen. Er komen rellen van met de ordetroepen, die aan zeker 44 moslimbroeders het leven kosten.

06 / 10 Gifgas vernietigd

Syrië. Experts van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) beginnen met het vernietigen van de chemische wapens van het Syrische regime, met de steun van de VN-Veiligheidsraad en de toestemming van president Bashar Al-Assad.

06 / 10 Toch hulp nodig

Japan. Tweeëneenhalf jaar na de kernramp in Fuku-shima vraagt de Japanse regering voor het eerst ‘hulp en kennis’ van het buitenland om de situatie onder controle te krijgen. Uit de kapotte kerncentrale lekken nog steeds grote hoeveelheden radioactief water.

06 / 10 Fernandez out

Argentinië. President Cristina Fernandez (60) moet een maand aan de kant blijven om te herstellen van een hersenbloeding. Ze zit in volle campagne voor de parlementsverkiezingen deze maand. Vicepresident Amado Boudou krijgt de touwtjes in handen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content