De week (Wereld)

02 / 07 Crisis afgewend

Portugal. Minister van Buitenlandse Zaken Paulo Portas en minister van Financiën Vitor Gaspar stappen op uit onvrede met de bezuinigingen. Premier Pedro Passos Coelho aanvaardt dat niet en sust hun partij CDS door Portas vicepremier te maken.

02 / 07 Asiel voor Snowden

VS. Klokkenluider Edward Snowden, die het spionageprogramma van de VS lekte, vraagt asiel aan in 18 landen. Drie daarvan bieden hem de kans: Bolivië, Venezuela en Nicaragua. Snowden zit intussen vast op een vliegveld in Moskou.

02 / 07 Blijven praten

EU. De onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsakkoord worden niet opgeschort, zegt de Europese Commissie nadat uitgelekt was hoe de VS de EU bespioneert. De gesprekken hebben nog steeds de hoogste prioriteit, zegt ook de Duitse kanselier Angela Merkel.

03 / 07 Exit Morsi

Egypte. Onder druk van straatprotest zet het leger president Mohammed Morsi af en schort het de grondwet op. De voorzitter van het grondwettelijk hof, Adly Mansour, is interim-president. Er vallen zeker 36 doden bij clashes tussen tegenstanders en aanhangers van Morsi.

03 / 07 Rake klap

Pakistan. Het Amerikaanse leger doodt met een drone, een onbemand oorlogsvliegtuigje, 17 terreurverdachten in Sarai Darpa Khel in het noorden van Pakistan. De aanval brengt een zware slag toe aan de Afghaanse islamitische terreurgroep Haqqani.

06 / 07 Drama op school

Nigeria. In de staat Yobe doden moslimextremisten 22 studenten bij een aanval op hun middelbare school. De overheid wijst naar terreurorganisatie Boko Haram, die een islamitische staat wil installeren in Noord-Nigeria en regelmatig scholen aanvalt wegens ’te westers’.

06 / 07 Dodelijke crash

VS. Op de luchthaven van San Francisco crasht een passagiersvliegtuig met 307 inzittenden dat uit Seoel kwam. Twee Chinese tieners komen om en zeker 180 anderen raken gewond. De oorzaak is volgens de autoriteiten nog onbekend.

06 / 07 Inferno

Canada. In Lac-Mégantic verliest een goederentrein 73 wagons vol ruwe olie, die ontsporen in een woonwijk. De wagons exploderen en herscheppen het dorpje in een vuurzee. Zeker vijf omwonenden komen om, maar de hulpdiensten zoeken nog 40 vermisten.

06 / 07 Mali stabiel

Mali. De noodtoestand, die van kracht was sinds januari, wordt opgeheven. Met de steun van VN-blauwhelmen heeft het leger weer alle grote steden onder controle. Franse en Afrikaanse troepen verdreven afgelopen lente moslimextremisten die Noord-Mali hadden ingenomen.

07 / 07 Qatada uitgeleverd

Verenigd Koninkrijk. De Britse regering levert de radicaal islamitische prediker Abu Qatada uit aan zijn geboorteland Jordanië, dat na tien jaar lobbyen aanvaardt om hem te berechten voor terrorisme. Qatada is een sleutelfiguur van Al-Qaeda in Europa.

07 / 07 Geen deal

Griekenland. De regering onderhandelt met de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een nieuwe schijf van 8,1 miljard euro aan economische noodsteun, maar een deal blijft uit. Daardoor dreigt de tranche tijdelijk bevroren te worden.

08 / 07 Levenslang voor corruptie

China. Liu Zhijun, de Chinese oud-minister van Spoorwegen, krijgt een voorwaardelijke doodstraf voor corruptie en machtsmisbruik.

Hij zal wellicht levenslang in de cel zitten. De harde aanpak van corruptie is een belofte van de nieuwe president Xi Jinping.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content