De week (Wereld)

24 I 06 Referendum

Brazilië. Na twee weken antiregeringsprotesten probeert president Dilma Rousseff haar landgenoten te kalmeren door een volksraadpleging te beloven over politieke hervormingen, transport, onderwijs en gezondheidszorg. In de grote steden gaan de betogingen gewoon door.

25 I 06 Karzai onder vuur

Afghanistan. Talibanrebellen beschieten het presidentieel paleis en het CIA-hoofdkwartier in Kabul, en laten er een bomauto ontploffen. Vier van hen sterven. President Hamid Karzai is ongedeerd, en de VS willen nog steeds onderhandelen met de taliban.

25 I 06 Rusnok premier

Tsjechië. President Milos Zeman stelt verrassend de linkse econoom Jiri Rusnok aan als premier. Hij vervangt Petr Necas, die aftrad na een omkoopschandaal. Rusnok moet een regering op de been houden tot de vervroegde verkiezingen in september.

25 I 06 Abdicatie

Qatar. De emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, geeft vrijwillig de leiding over de steenrijke Golfstaat door aan zijn zoon en kroonprins Tamin bin Hamad al-Tahni. De emir zegt op televisie dat hij het tijd vond voor een nieuwe generatie.

26 I 06 Rudd is terug

Australië. De onpopulaire premier Julia Gillard verliest een stemming over het leiderschap binnen de Labor-partij van Kevin Rudd. Die wordt daardoor voor de tweede maal eerste minister. Gillard was nog maar regeringsleider sinds 2010.

26 I 06 Homo’s juichen

VS. Het Amerikaans Hooggerechtshof verklaart de federale Defense of Marriage Act ongrondwettig. Daardoor krijgen getrouwde homo’s voortaan dezelfde financiële rechten als getrouwde hetero’s. In dertien staten mogen homo’s huwen.

27 I 06 Hoop voor immigranten

VS. De Senaat stemt in met een nieuwe immigratiewet, die zo’n 11,5 miljoen illegale immigranten uitzicht op regularisatie zou geven. Of de wet ook door het Huis van Afgevaardigden raakt, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, is twijfelachtig.

28 I 06 Begrotingsakkoord

EU. Het Europees Parlement, de Commissie en de Europese regeringsleiders vinden een akkoord over de meerjarenbegroting 2014-2020 van 960 miljard euro. Daarvan zet de EU 8 miljard euro in voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

29 I 06 Washington luistert mee

EU. Het Duitse magazine Der Spiegel onthult dat de Amerikaanse geheime dienst NSA kantoren van de EU in Brussel en Washington afluistert. Hij hackt eveneens computersystemen van de Europese instellingen. De Commissie eist snel uitleg van de VS.

30 I 06 Morsi onder vuur

Egypte. Een jaar nadat de islamistische president Mohammed Morsi aan de macht is gekomen, houden tegenstanders in verschillende steden massale betogingen om zijn aftreden te eisen. Bij clashes met

Morsi-aanhangers sterven minstens vijf opposanten.

01 I 07 Nummer 28

EU. Kroatië is officieel de 28e lidstaat van de EU. Het is de eerste uitbreiding van de Unie sinds de toetreding van Roemenië en Bulgarije in 2007. Kroatië werd in 1991 onafhankelijk van Joegoslavië, en onderhandelde al tien jaar met de EU over toetreding.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content