De week (Wereld)

© REUTERS

13 I 05 Terreur houdt aan

Libië. Een autobom doodt minstens drie burgers en verwondt vele anderen nabij een ziekenhuis in de oostelijke stad Benghazi. Libië lijdt al enkele weken onder een serie aanslagen op overheidspersoneel en buitenlanders.

14 I 05 Telefoons AP gecontroleerd

VS. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft alle informatie van twee maanden telefoonverkeer van journalisten van persagentschap AP in beslag genomen, in het onderzoek naar een lek over een verijdelde aanslag van Al-Qaeda. Het protest tegen deze actie is groot.

15 I 05 Franse recessie

Frankrijk. Een jaar na het aantreden van president François Hollande zit Frankrijk weer in een recessie, nadat de economie twee kwartalen op rij is gekrompen met 0,2 procent. Dat meldt het Franse statistiekbureau. Negen van de zeventien eurolanden zijn nu in recessie.

15 I 05 80.000 doden

Syrië. Volgens de VN zijn er in Syrië tijdens de burgeroorlog al meer dan 80.000 doden gevallen, vooral burgers. 107 landen in de Algemene Vergadering van de VN steunen het vertrek van de Syrische president Bashar Assad, dat zijn er 26 minder dan vorig jaar.

15 I 05 Toryrebellen

Verenigd Koninkrijk. In het Lagerhuis stemmen 114 eurosceptische leden van de conservatieve fractie van premier David Cameron een motie tegen de regeerverklaring van koningin Elisabeth. Zij betreuren dat er in de verklaring geen kritiek op de EU stond.

15 I 05 Dodelijke Mahasen

Myanmar. In de regio Rakhine slaan tienduizenden mensen op de vlucht voor de cycloon Mahasen, vooral Rohingya-moslims. In Bangladesh worden 956.672 mensen geëvacueerd, en vallen er twaalf doden. Ook Sri Lanka telt zeven doden door de storm.

16 I 05 IRS-schandaal

VS. President Barack Obama meldt het ontslag van Steven Miller, het hoofd van de Amerikaanse belastingdienst IRS. De IRS bleek conservatieve politieke groepen rond de Tea Party extra streng te controleren. Obama zegt dat hij daarvan niet op de hoogte was.

16 | 05 Dubieus

Bulgarije. Ex-premier Boiko Borisov eist de annulering van de verkiezingsuitslag van vorig weekend, omdat er illegale kiesbrieven in omloop waren. Borisov won nipt met zijn rechtse partij GERB, maar hij ziet geen mogelijke coalitie en wil nieuwe verkiezingen.

16 I 05 Economische regering

Eurozone. De Franse president François Hollande pleit op een persconferentie voor een verkozen economische regering aan het hoofd van de eurozone. Hij wil ook de regels voor het afbouwen van de staatsschuld versoepelen, om de economie te stimuleren.

17 I 05 Intolerantie

EU. Uit een ruime peiling van het Europese Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) blijkt dat discriminatie van holebi’s in de EU nog steeds wijd verspreid is. 47 procent van de ondervraagde holebi’s zegt wegens zijn geaardheid gediscrimineerd te worden.

17 I 05 Hongerstaking groeit

Cuba. In het beruchte gevangeniskamp Guantanamo Bay blijft de hongerstaking van de gevangenen zich uitbreiden. 102 van de 160 gevangenen wordt met sondes gedwongen gevoed. Zij vragen zo aandacht voor hun leefomstandigheden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content