De week (Wereld)

© REUTERS

07 I 05 Gijzeling voorbij

VS. Tien jaar na hun ontvoering worden drie vermiste jonge vrouwen levend teruggevonden in het huis van hun ontvoerder Ariel Castro in Cleveland, Ohio. De politie treft ook een kind (6) aan, dat Castro verwekte bij een van zijn slachtoffers.

07 I 05 Minder dreiging

Noord-Korea. Na weken van oorlogstaal haalt het regime zijn raketten weer weg van de oostkust, die het er plaatste na oplopende spanningen met de VS. De nieuwe Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye wordt royaal ontvangen op het Witte Huis.

07 I 05 Azevedo leidt WTO

Brazilië. De leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) kiezen de Braziliaanse diplomaat Roberto Azevedo (55) als nieuwe directeur-generaal. Hij volgt de Fransman Pascal Lamy op, en is de eerste Latijns-Amerikaan in deze functie.

10 I 05 Massagraf

Bangladesh. De dodentol van de instorting van een textielfabriek in Dhaka loopt op tot meer dan duizend. 2500 mensen zijn levend van onder het puin gehaald. Een jonge vrouw overleefde zeventien dagen op koekjes en water.

10 I 05 Dictator veroordeeld

Guatemala. Ex-dictator Efrain Rios Montt (86) krijgt tachtig jaar cel voor genocide en misdaden tegen de mensheid. 1771 Maya-indianen zijn onder zijn bewind omgebracht wegens steun aan de linkse rebellen. Montt ontkent en gaat in beroep.

11 I 05 Comeback

Iran. Ex-president Akbar Hashemi Rafsanjani (1987-1997) stelt zich op de valreep toch nog kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgende maand. De hervormingsgezinde politicus steunde vorige keer de oppositie tegen president Mahmoud Ahmadinejad.

11 I 05 Dubbele aanslag

Turkije. In Reyhanli, aan de grens met Syrië, ontploffen twee bomauto’s. Er vallen zeker 46 doden en 150 gewonden. De Turkse politie pakt negen verdachten op. De Turkse regering wijst het Syrische regime aan als verantwoordelijke, maar dat ontkent.

12 I 05 Rechts wint

Bulgarije. De rechtse GERB van de gevallen premier Boiko Borisov wint met 31 procent toch de vervroegde parlementsverkiezingen. De socialistische oppositie behaalt 27 procent. Er wacht een zeer moeilijke coalitievorming.

12 I 05 Brexit

VK. Philip Hammond en Michael Gove, respectievelijk ministers van Defensie en Onderwijs, spreken zich openlijk uit voor een exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ze willen premier David Cameron wel de kans geven bevoegdheden van de EU terug te krijgen.

12 I 05 Schietpartij

VS. Onbekenden schieten op de massa die in New Orleans Moederdag viert met een optocht. Daarbij vallen zeker negentien gewonden, onder hen twee kinderen. De politie zoekt drie verdachten, maar aanwijzingen van terreur zijn er niet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content