02/12 Stadion

Er komt een nationaal voetbalstadion op parking C aan de Heizel, zonder atletiekpiste. Voor de financiering (314 miljoen euro) wordt nog gezocht naar privépartners. De Memorial Van Damme blijft tot 2020 plaatsvinden in het Koning Boudewijnstadion.

02/12 Vuurwerk

In Zelzate worden 1500 mensen geëvacueerd na de vondst van 800 kilogram illegaal vuurwerk in een garagebox. Een paar uur later mogen ze weer naar huis. Het vuurwerk kwam van een lokale speelgoedwinkel. De vergunning van de uitbater is ingetrokken.

03/12 Gratie

De gratie die koning Filip verleent aan elf verkeerszondaars beroert de gemoederen. Vooral de N-VA is kritisch. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) kondigt aan dat ze voor de verkiezingen geen dossiers meer zal goedkeuren.

03/12 Kettingbotsing

Bij een drievoudige kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke rijden meer dan 130 wagens op elkaar in. Twee mensen komen om het leven. Er zijn tientallen gewonden, van wie één ernstig. Op de snelweg hing een dichte mist.

04/12 Kernafval

Een kaderlid van de kerncentrale in Doel schat dat van de 9770 vaten laagradioactief kernafval in Doel en Dessel wellicht de helft te maken zal krijgen met gelvorming, een chemische reactie tussen het beton en het afval. Dat is meer dan gedacht.

04/12 Electrawinds

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) dreigt met gerechtelijke stappen tegen wie nog dingen suggereert over zijn rol bij Electrawinds. Hij verwijst impliciet naar Jean-Marie Dedecker (LDD). Vande Lanotte was er jaren lang bestuurder.

05/12 Mediahuis

De Persgroep gaat in beroep tegen de toestemming die uitgeverijen Corelio en Concentra kregen van de mededingingsautoriteiten om Het Mediahuis op te richten. Het bedrijf wil strengere beperkingen voor zijn concurrent.

05/12 Storm

Uit voorzorg voor een zware storm wordt in West-Vlaanderen het provinciale rampenplan afgekondigd. In Bredene wordt een hele wijk geëvacueerd, in Antwerpen worden de waterkeringsmuren gesloten. De schade blijft beperkt.

06/12 WK voetbal

Op de loting voor het WK voetbal ontloopt België de zwaarste tegenstanders.

De Rode Duivels komen uit tegen Algerije, Rusland en Zuid-Korea. De meeste spelers en bondscoach Marc Wilmots zijn tevreden met het resultaat.

06/12 Huts

Fernand Huts dient bij Europa klacht in tegen de staat omdat Bpost vrijgesteld is van de wet-Major en zijn bedrijf Logisport niet. De wet, die stelt dat alleen erkende en dus dure arbeiders havenwerk mogen doen, geldt niet voor overheidsbedrijven.

08/12 Crash

In Zele raken vier Roemeense kinderen gewond bij een auto-ongeval. Een van hen zit aan het stuur. Ze probeerden te ontkomen aan een politiecontrole. In de wagen wordt de buit van een inbraak gevonden.

09/12 OVAM

Van de 68,5 miljoen euro die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) uitgaf om vervuilde grond te saneren, kon ze nauwelijks 5,1 miljoen euro recupereren bij de verantwoordelijke bedrijven of personen. De rest is allicht verloren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content