25 | 11 Procedurefout

Een Servische mensensmokkelaar wordt door het gerecht vrijgelaten omdat in het dossier tegen hem stukken verdwenen zijn. In 2001 had hij tien illegalen vanuit Zeebrugge naar Ierland gesmokkeld in een container. Acht stierven door verstikking.

25 | 11 Slachtofferopvang

De politie moet slachtoffers van zeden- of geweldfeiten tactvoller opvangen. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) stuurt een rondzendbrief naar de korpsen. Een beter onthaal moet meer slachtoffers ertoe aanzetten klacht in te dienen.

26 | 11 Rock Werchter

Agenten van twee politiezones rondom Werchter krijgen jaarlijks 750 gratis tickets voor het festival. Het Leuvense gerecht start een informatieonderzoek. De praktijk zou al jaren bezig zijn. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen van corruptie, zegt het gerecht.

26 | 11 Besparing

Het parlement bespaart door zes Audi’s A8 die ter beschikking staan van parlementsleden en medewerkers te vervangen door kleinere BMW’s 5. Volvo Gent reageert boos omdat niet gekozen wordt voor wagens die in België zijn geassembleerd.

27 | 11 Ryanair

Ryanair biedt vanaf februari vluchten aan vanop Zaventem naar tien bestemmingen in Spanje, Portugal en Italië. Tot nog toe vloog de maatschappij in ons land enkel vanop Charleroi. Het bedrijf gaat nu rechtstreeks de concurrentie aan met SN Brussels.

27 | 11 NMBS

Ook bij overmacht zoals plotse stakingen of zware sneeuwval moet de NMBS voortaan de reizigers vergoeden. De nieuwe regel kan de maatschappij miljoenen kosten. Ondertussen zakt de stiptheid naar een dieptepunt en flopt de Diabolo-verbinding met Zaventem.

28 | 11 Senaat

Hoewel de vernieuwde Senaat slechts achtmaal per jaar samenkomt, krijgt ze een budget van net geen 10 miljoen euro. Elke vergadering kost zo bijna 1,25 miljoen. Voor de zestig senatoren staan 105 medewerkers op de loonlijst.

29 | 11 Bankiers

In 2012 werkten in België vijftien bankiers die meer dan een miljoen euro verdienden, blijkt uit een analyse van de Europese Bankenautoriteit. In 2011 waren dat er acht. Samen kregen ze zowat 22 miljoen euro. Ruim de helft daarvan waren bonussen.

29 | 11 Concertdieven

Op grote concerten duiken de laatste tijd georganiseerde dievenbendes op. In het gedrum van de massa stelen ze portefeuilles en smartphones. De politie zal lijsten van ticketkopers vergelijken om overlappingen tussen concerten op te sporen.

30 | 11 Elektriciteit

Vanaf april daalt de btw op elektriciteit voor gezinnen van 21 naar 6 procent. Daardoor neemt de levensduurte af en moeten de lonen trager aangepast worden aan de index. De regeling past in een pakket maatregelen om de loonkosten te verlagen.

30 | 11 Parochies

De 1800 Vlaamse parochies worden op termijn samengesmolten tot 400 ‘pastorale zones’. De zondagsmis zal in elke zone nog maar in één centrumkerk aangeboden worden. De schaalvergroting komt door het tekort aan pastoors en het dalend aantal gelovigen.

01 | 12 Vandenbossche

In Gent overlijdt onverwacht voormalig parlementslid Dany Vandenbossche (57). Vandenbossche zat tussen 1995 en 1999 in de Kamer. Daarna verhuisde hij naar het Vlaams Parlement, waar hij zich profileerde als cultuur- en mediaspecialist van SP.A.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content