21 | 10 Laruelle

Minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) stapt na deze legislatuur uit de politiek. Voor de MR is dat een aderlating: in 2010 kreeg ze 32.389 voorkeurstemmen. Onlangs kwam Laruelle in aanvaring met MR-voorzitter Michel over de Tecteo-deal.

21 | 10 Vuurwapens

48 % van alle Europese vuurwapens en munitie die naar het Midden-Oosten worden uitgevoerd, komt uit België, zegt het Vredesinstituut. Vooral FN is een grote exporteur naar de regio. Aan Syrië wordt niet rechtstreeks geleverd, wel aan de buurlanden.

22 | 10 Dexia

Dexia financiert de bouw van illegale Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied. Volgens de Verenigde Naties schendt de bank op die manier de mensenrechten. België zou de Palestijnen moeten vergoeden voor de geleden schade, klinkt het nog.

23 | 10 Gezinsdrama

Bij een gezinsdrama in Geel probeert een man zijn gehandicapte zoon van 17 te verdrinken. De jongen wordt levend uit het Albertkanaal gehaald, maar overlijdt in het ziekenhuis. De man zelf verdrinkt ook. De moeder wordt vermoord thuis gevonden.

24 | 10 Diefstal

Het Brusselse parket onderzoekt de diefstal van examenvragen door leerlingen van een Lakens atheneum. Vier verdachten werden al verhoord, ze hebben de mailbox van hun leerkrachten gehackt. De meerderjarige leerlingen riskeren tot vijf jaar cel.

24 | 10 Investering

De materiaaltechnologiegroep Umicore pompt 100 miljoen euro in haar vestiging in Hoboken. Het bedrijf gaat de capaciteit voor recyclage van edele metalen flink uitbreiden. Hoeveel extra banen dit zal meebrengen, is nog niet bekend.

25 | 10 Mediahuis

Corelio en Concentra mogen De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg onderbrengen in Het Mediahuis, beslist de Mededingingsautoriteit. Elke krant moet wel vijf jaar een eigen redactie en hoofdredacteur behouden.

25 | 10 Ring

De Vlaamse regering verbreedt de Brusselse ring. Lokaal en doorgaand verkeer worden gescheiden met aparte stroken. Zowel de veiligheid als de doorstroming moeten zo verbeterd worden. Milieuorganisaties vrezen voor extra files en luchtvervuiling.

26 | 10 Facebookscreening

Het Antwerpse OCMW gaat systematisch de onlineprofielen van (kandidaat-) steuntrekkers screenen om te kijken of ze wel recht hebben op steun. Wie bijvoorbeeld vermeldt dat hij op reis gaat met het vliegtuig, zal geen leefloon krijgen.

27 | 10 Inbraak

Bij een inbraak in een huis in Lebbeke wordt een van de drie inbrekers neergestoken door de bewoner. Hij overlijdt later in het ziekenhuis van Aalst. De inbrekers en de huisbewoner kenden elkaar. De zaak zou rond een geldkwestie draaien.

28 | 10 Spijbelen

Het departement Onderwijs houdt vanaf nu systematisch bij welke leerlingen spijbelen om vroeger op vakantie te gaan. Scholen moeten dat elektronisch doorgeven aan een centraal register. Hardnekkige spijbelaars kunnen hun schooltoelage verliezen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content