14 | 10 Werklozenvergoeding

De RVA betaalt jaarlijks voor tientallen miljoenen euro’s onterechte werkloosheidsvergoedingen uit. Het totaalbedrag is tot 217 miljoen euro opgelopen. Het geld terugeisen gaat moeizaam, vorig jaar kon de RVA 66,5 miljoen recupereren.

14 | 10 Oulematou

Het Fonds voor Arbeidsongevallen moet ongeveer 50.000 euro schadevergoeding betalen aan de dochter van Oulematou Niangadou, die samen met Luna Drowart werd vermoord door Hans Van Themsche. Het fonds kan dat geld terugvorderen bij de familie Drowart.

15 | 10 Zwemmen

Zwemclubs hebben lange wachtlijsten voor zwemlessen, soms tot 2015. Scholen organiseren immers almaar minder zwemlessen. Door de maximumfactuur kunnen ze de kosten, onder meer voor busvervoer, maar beperkt aan de ouders doorrekenen.

15 | 10 Moddercampagne

Treinproducent AnsaldoBreda beschuldigt de NMBS ervan dat ze de conclusies van een rapport over de Fyra bewust verkeerd heeft voorgesteld. Het bedrijf heeft het over een ‘moddercampagne’ en zegt dat het de schade daarvan vergoed wil zien.

17 | 10 Waterboete

België krijgt van Europa een boete van 10 miljoen euro omdat in verschillende Waalse steden nog steeds ongezuiverd afvalwater geloosd wordt. Als het probleem binnen zes maanden niet is opgelost, komt er een dwangsom van 4772 euro per dag.

17 | 10 Uniform

Binnen twee jaar worden in alle Belgische gevangenissen de uniformen afgeschaft. De gedetineerden zullen dan hun eigen kleren mogen dragen. Volgens het Gevangeniswezen heeft het uniform geen nut meer. De vakbonden wijzen op veiligheidsproblemen.

18 | 10 Nike

Het Amerikaanse sportmerk Nike opent in 2016 een nieuw distributiecentrum in Ham. Dat krijgt een oppervlakte van 40.000 vierkante meter. Zo’n 500 mensen zullen er aan de slag kunnen. De vakbonden zijn tevreden met het nieuwe jobaanbod.

19 | 10 Crash

Bij een crash van een sportvliegtuigje in Fernelmont komen elf mensen om: de piloot en tien parachutisten. Ze wilden een luchtdoop doen voor het enige vrouwelijke slachtoffer. De precieze oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht.

19 | 10 Martens

In de Sint-Baafskathedraal in Gent wordt met een staatsbegrafenis afscheid genomen van ex-premier Wilfried Martens. Ongeveer de volledige Belgische politieke wereld tekent present, alsook onder meer Angela Merkel en José Manuel Barroso.

20 | 10 Blondeau

Schrijver, dichter en journalist Thomas Blondeau (35) overlijdt zaterdagnacht aan een hartaderbreuk. Blondeau schreef drie goed onthaalde romans. De laatste, Het West-Vlaams versierhandboek, verscheen in augustus. Hij woonde in Amsterdam.

20 | 10 Spitsstrook

De resultaten van de spitsstrook op de E40 tussen Sterrebeek en Heverlee zijn ‘spectaculair’, zegt minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). Chauffeurs winnen tot 28 minuten in de avondspits. De strook gaat alleen open bij grote drukte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content