01 / 07 Duchâtelet

Standardvoorzitter Roland Duchâtelet verkoopt ‘zijn’ club. Hij geeft zo toe aan boze supporters die zijn ontslag eisten. Er is nog geen overnemer. De voorzitter zegt te vrezen voor zijn veiligheid, hij staat sinds eind mei onder politiebewaking.

01 / 07 Faillissementen

In de eerste helft van dit jaar zijn 6183 bedrijven failliet gegaan, 11 procent meer dan vorig jaar en een record. Daardoor kwamen 13.806 banen op de tocht te staan. Het onderzoeksbureau Graydon, dat de cijfers bekendmaakte, spreekt van ‘een slagveld’.

02 / 07 Opel

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen koopt het terrein van de vroegere Opelfabriek voor 43,6 miljoen euro, de helft van wat eigenaar General Motors vroeg. GM moet nog officieel bevestigen dat het wil verkopen, al ziet het daar wel naar uit.

02 / 07 VRT

De VRT haalt zijn quotum voor Vlaamse tv-programma’s niet. Dat zegt de Vlaamse Regulator voor de Media in een rapport. Volgens de VRT komt dat door de uitbreiding van de zendtijd op Canvas en de goedkopere buitenlandse producties.

02 / 07 Tekorten

De drie gewesten en de Duitstalige Gemeenschap gaan het tekort van de lokale overheden aanvullen, zo’n 260 miljoen euro. De gewesten en gemeenschappen beloven tegen 2015 een begroting in evenwicht te hebben, zoals Vlaanderen die nu al heeft.

03 / 07 Albert

Koning Albert kondigt aan dat hij troonsafstand doet. Op 21 juli geeft hij de fakkel door aan zijn zoon prins Filip, die wetten als koning Philippe zal ondertekenen. Albert verwijst naar zijn hoge leeftijd en zwakke gezondheid als reden voor de abdicatie.

03 / 07 KBC

KBC betaalt een eerste schijf Vlaamse overheidssteun vervroegd terug. De bank had eerst aangekondigd dat pas tegen het jaareinde te zullen doen. Het gaat om 1,17 miljard steun en 580 miljoen euro vergoeding. Er is nu nog een saldo van 2,33 miljard.

04 / 07 Tweedehands

De bekende zoekertjessite tweedehands.be (en het Franstalige 2memain.be) worden overgenomen door de Amerikaanse marktleider eBay. De sites blijven wel gratis en blijven ook onder Belgisch management staan. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

04 / 07 Notionele intrestaftrek

De notionele intrestaftrek is strijdig met het EU-recht, zegt het Europees Hof van Justitie. Bij de berekeningsbasis moet rekening gehouden worden met activa van buitenlandse filialen. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zal de wet aanpassen.

05 / 07 Eenheidsstatuut

De sociale partners hebben een akkoord over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Het compromisvoorstel van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) voorziet onder meer in gelijke opzegtermijnen en de afschaffing van de carensdag.

05 / 07 Total

Het petrochemische bedrijf Total in Antwerpen wordt ontruimd nadat bij een grondverzakking zes ondergrondse leidingen met aardolie, aardgas, butaan, stikstof en waterstof onder druk kwamen te staan. Er wordt een perimeter van 400 meter ingesteld.

06 / 07 Bank

In Brussel stemmen 1700 mensen op de algemene vergadering voor de oprichting van de bank NewB. De bank wil een sober en ethisch alternatief bieden voor de klassieke grootbanken. NewB heeft 40.000 coöperatieve eigenaars, die elk 20 euro inlegden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content