De week (België)

© GF

13 I 05 Zwart

De zwarte economie is in België goed voor 63 miljard euro, blijkt uit een onderzoek. Dat is 16,4 procent van de totale economische activiteit. Het is het laagste peil in tien jaar, maar daarmee scoort ons land nog altijd het slechtst van alle West-Europese landen.

13 I 05 Biljet

Het nieuwe biljet van vijf euro wordt niet aanvaard door bepaalde bankautomaten en parkingautomaten. Volgens de Nationale Bank hebben de producenten te laat hun software aangepast. Sommige winkels weigeren het biljet ook uit vrees voor namaak.

13 I 05 Wapenexport

Vlaamse wapenfabrikanten hebben vorig jaar voor bijna 260 miljoen euro geëxporteerd, een stijging met een kwart tegenover 2011. De grootste afnemers van Vlaams wapentuig zijn de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

13 I 05 Denys

Eregouverneur André Denys (65) overlijdt aan kanker. Hij startte zijn politieke carrière in 1976 in de gemeenteraad van Zulte, in 1981 ging hij naar de Kamer voor de PVV. Van 2004 tot januari dit jaar was hij gouverneur van Oost-Vlaanderen.

14 I 05 Sharia4UK

Twee leiders van Sharia4UK bedreigen België in een videoboodschap, vanwege de arrestatie van Fouad Belkacem van Sharia4Belgium. Justitie neemt de filmpjes ernstig. Het Coördinatiecentrum voor Analyse van de Dreiging zal de boodschap analyseren.

15 I 05 Basisuitkering

Gehandicapte Vlamingen krijgen in de komende regeerperiode een basisuitkering om hun zorg en ondersteuning zelf te betalen. Als ze daarbij een beroep kunnen doen op familie en vrienden zal dit volstaan en moeten de wachtlijsten voor zorg slinken.

15 I 05 Mobistar

Mobistar stopt de verkoop van internet, vaste telefonie en televisie aan nieuwe klanten. Later wordt het tv-aanbod helemaal geschrapt. De huidige regels maken concurreren met de historische monopolisten Belgacom en Telenet onmogelijk, zegt Mobistar.

15 I 05 Huwelijken

In België zijn in 2011 maar 41.001 koppels getrouwd, het op één na laagste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. Enkel in 2002 lag het cijfer nog lager. Alleen in Limburg werd meer getrouwd. Ook het aantal echtscheidingen daalde.

16 I 05 Boonen

Wielrenner Tom Boonen sloot vorig jaar voor een onbekend bedrag een deal met de fiscus. Nu voert ook het Kortrijks gerecht een strafonderzoek wegens belastingontduiking, vooral in verband met zijn verblijf in Monaco, enkele jaren geleden.

16 I 05

Universiteit

De opleidingen tot arts-specialist in Leuven en Antwerpen voldoen niet. Dat concludeert een commissie van internationale experts. Vooral de wanverhouding tussen werken, studeren en privéleven en het gebrek aan begeleiding viel de commissie op.

16 I 05 Dedecker

De onschendbaarheid van Jean-Marie Dedecker (LDD) wordt door de plenaire Kamer opgeheven. De opheffing is een uitloper van een onderzoek naar eventuele malversaties van Karel De Gucht (Open VLD), dat Dedecker liet uitvoeren door een privédetective.

17 I 05 Vergoeding

De stad Antwerpen betaalt 45.000 euro aan de zes klagers tegen de Sinksenfoor. Volgens de stad is dat geen schadevergoeding, maar een normale ‘rechtsplegingsvergoeding’. Fractieleidster Yasmine Kherbache van SP.A noemt dat ‘klinkklare onzin’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content