07 I 05 Fiscale deal

Het Antwerpse diamantbedrijf Omega Diamonds betaalt 160 miljoen euro aan de fiscus. Zo ontsnapt het bedrijf aan gerechtelijke vervolging voor belastingfraude. Het is de grootste fraudedeal die ooit in België werd afgesloten.

07 I 05 Medicijn

Het dure medicijn Soliris wordt vanaf 1 juni terugbetaald door het RIZIV. Dat zijn producent Alexion en de overheid overeengekomen. Het medicijn kwam in het nieuws na een mediacampagne die mee georkestreerd bleek te zijn door Alexion.

08 I 05 Diamantroof

In Zwitserland, Frankrijk en België worden 31 mannen opgepakt in verband met de diamantroof op de luchthaven van Zaventem medio februari. De politie kwam de bende op het spoor toen ze haar buit probeerde te verkopen aan helers.

08 I 05 Treinen

Sommige Belgische treinen mogen het Groothertogdom Luxemburg niet meer binnen omdat ze met een veiligheidssysteem rijden dat Luxemburg nog niet goedkeurde. De reizigers moeten in Aarlen van trein wisselen. Die situatie zou nog een maand duren.

09 I 05 Autodiefstal

In ons land zijn in de eerste helft van dit jaar 4922 auto’s gestolen. Ook 813 motoren en 1675 bromfietsen werden ontvreemd. De meeste auto’s werden in Wallonië gestolen (2363), gevolgd door Vlaanderen (1588) en Brussel (971).

10 I 05 Tabaksreclame

Colruyt heeft van de Brusselse correctionele rechtbank een boete van 270.000 euro gekregen wegens inbreuk op de wet op tabaksreclame. De keten gaf kortingen aan onder andere jeugdbewegingen en bij grote aankopen. Ze overweegt in beroep te gaan.

10 I 05 Hoofddoek

Er komt geen algemeen hoofddoekenverbod voor Vlaamse ambtenaren. Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) wil dat ook niet opleggen in de gemeenten. Zijn partijgenoot Ben Weyts had eerder gepleit voor scherpere neutraliteitsregels.

11 I 05 Geldnood

De inkomsten van de Belgische bisdommen zijn zo gedaald dat ze de kosten niet meer dekken. De bisdommen gaan de verliezen te lijf met beleggingsopbrengsten en de verkoop van gebouwen, maar ze vragen meer geld van de overheid.

11 I 05 Jejoen

Dimitri Bontinck, de vader van Syriëstrijder Jejoen, is naar België teruggekeerd zonder zijn geradicaliseerde zoon te zien. Jejoen zelf heeft afstand genomen van zijn familie. Volgens Bontinck is de radicalisering de schuld van Sharia4Belgium.

12 I 05 Staking

Op Brussels Airport gaat het personeel van bagageafhandelaar Swissport in staking. De werknemers protesteren tegen de onderbezetting en de te hoge werkdruk, die de veiligheid hypothekeren. De passagiers ondervinden hinder van de actie.

12 I 05 Grond

De grootste private grondbezitter in Vlaanderen is de vzw Natuurpunt. De natuurvereniging beheert zowat 20.000 hectare grond, zoveel als de oppervlakte van alle Brusselse gemeenten samen. In 2001 was dat slechts 12.000 hectare.

13 05 Extremist

Een bediende van de stad Brussel wordt ontslagen omdat hij een vrouwelijke schepen weigerde de hand te schudden. De man is een tot moslim bekeerde Belg. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding steunt de beslissing.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content