06/03 Hoofddoek

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding dagvaardt winkelketen Hema omdat die een werkneemster ontsloeg na klachten van klanten over haar hoofddoek. Hema benadrukt de werkneemster niet ontslagen te hebben.

06/03 Werkloos

De werkloosheid in het Waals Gewest steeg in februari licht tot 14 procent van de actieve bevolking. Wallonië heeft nu 196.659 werkzoekenden. Het Brussels Gewest telt net als vorig jaar 21 procent werklozen.

07/03 Broeksriem

Gemeenschapssenatoren Bart De Wever en Bart Tommelein zijn boos omdat ze 5 procent loon verliezen door federale besparingen. Ze hekelen dat ze harder en langer moeten werken dan hun collega’s uit de regionale parlementen.

07/03 Rookterras

De voorwaarden om op een caféterras te mogen roken, worden licht versoepeld: een rookterras hoeft niet langer permanent aan één kant volledig open te zijn. De horecasector is tevreden dat ‘permanent’ geschrapt wordt uit de regel.

07/03 Sparen

De Belgen hebben eind januari met 221,737 miljard euro een recordbedrag staan op spaarboekjes, ook al brengen die door de inflatie weinig op. Volgens de Nationale Bank groeide het totale bedrag in één maand tijd met ruim 3 miljard.

08/03 Ontslagvergoeding

Emily Hoyos en Olivier Deleuze, de nieuwe covoorzitters van Ecolo, zien af van hun parlementaire ontslagvergoedingen, goed voor 120.000 en 150.000 euro. Deleuze had drie eerdere ontslagvergoedingen wel aanvaard.

09/03 Kordaat

Tijdelijk of definitief geschorste werklozen die opnieuw werk zoeken, vinden veel sneller nieuw werk dan werklozen die niet worden bestraft, blijkt uit een onderzoek van de RVA bij tienduizenden werklozen.

10/03 Leefloon

Een kwart van de leefloners is geen Belg. Ons land telde vorig jaar 143.000 mensen zonder inkomen uit werk, die geen sociale uitkering krijgen en op het leefloon terugvallen.

10/03 Sociale huurders

De Vlaamse socialehuisvestingsmaatschappijen trokken in 2010 bijna 1600 keer naar de vrederechter om een huurder uit een sociale woning te laten zetten, een verdubbeling in vijf jaar. Eén procedure op de drie leidde tot een uithuiszetting.

11/03 Begroting

De begrotingscontrole voor 2012 levert een budgettaire inspanning van bijna 2,5 miljard euro op. De regering legt ook een buffer aan van 650 miljoen euro. Vooral rokers, beleggers en fraudeurs dragen bij.

11/03 Peiling

Als er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden, zou de N-VA verder groeien tot 38,4 procent. De partij zou daarmee bijna zo groot worden als CD&V, Open VLD en SP.A samen, zo blijkt uit een peiling van VTM, De Morgen, RTL en Le Soir.

Samengesteld door Simon Demeulemeester

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content