27 / 02 Nieuwe grondwet

Syrië. 89 procent van de Syriërs stemt in een referendum voor een nieuwe grondwet, die een meerpartijensysteem mogelijk maakt en het presidentschap beperkt tot twee termijnen. Volgens de staatstelevisie bedroeg de opkomst 57,4 procent.

29 / 02 Pyongyang plooit

Noord-Korea. De VS melden dat Noord-Korea zijn uraniumverrijking opschort en enkele nucleaire tests zal schrappen, in ruil voor Amerikaanse voedselhulp. De Noord-Koreanen zouden ook bereid zijn het Internationaal Atoom- energie Agentschap (IAEA) toe te laten.

01 / 03 Van Rompuy II

EU. De Europese staatshoofden en regerings- leiders kiezen opnieuw unaniem Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad. Zijn tweede termijn loopt 2,5 jaar. Hij is voortaan ook vaste voorzitter van de toppen van de eurozone.

02 / 03 Servië kandidaat

Servië. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken maken Servië officieel kandidaat-lidstaat van de EU. De weg lag daarvoor helemaal open na de arrestatie van oorlogsmisdadiger Ratko Mladic in mei 2011 en het verzoeningsakkoord met Kosovo vorige week.

02 / 03 Khameneikamp wint

Iran. Bij de Iraanse parlementsverkiezingen winnen de conservatieve bondgenoten van ayatollah Ali Khamenei twee derde van de zetels. Zij zijn politieke opponenten van de huidige president Mahmoud Ahmadinejad. De oppositie deed niet mee.

02 / 03 Drie dwarsliggers

EU. 25 van de 27 lidstaten keuren het nieuwe begrotingsverdrag van de EU goed, dat de begrotingstekorten van de EU-landen limiteert. Het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië doen niet mee, Ierland laat de ratificatie afhangen van een referendum.

03 / 03 Terug thuis

Syrië. Het Syrische regime vindt de Amerikaanse oorlogscorrespondente Marie Colvin en de Franse fotograaf Rémi Ochlik, die vorige week omkwamen in Homs. Hun lichamen worden overgedragen aan Frankrijk. Ook twee andere gewonde Franse journalisten kunnen naar huis.

03 / 03 Tornadoseizoen

VS. 85 tornado’s rollen over het midden en het zuiden van de Verenigde Staten. Zeker 40 mensen komen om, vooral in Indiana (13) en Kentucky (12). Naar tientallen anderen wordt nog gezocht. Het dorpje Marysville, Indiana, werd volledig van de kaart geveegd.

04 / 03 Veel twijfels

Rusland. Premier Vladimir Poetin wint de Russische presidentsverkiezingen met 64 procent van de stemmen. Waarnemers spreken van fraude, en de oppositie belooft protest. Op maandag werd nog een aanslag tegen Poetin verijdeld, zegt het Kremlin.

04 / 03 Zware crash

Polen. Op de lijn Warshau-Krakau botsen twee treinen op elkaar in Szczekociny, in het zuiden van Polen. Er vallen 16 doden en 58 gewonden. Hoe de ramp kon gebeuren, is nog onduidelijk. Het is voor Polen de zwaarste treincrash in twintig jaar.

04 / 03 Inferno

Congo-Brazzaville. Na een brand in een munitiedepot volgt een hele reeks explosies in de hoofdstad Brazzaville. Die kosten aan zeker 200 mensen het leven, en volgens de autoriteiten zijn er 1500 gewonden. Een kortsluiting zou de brand veroorzaakt hebben.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content