DE WEEK 31 / 01 – 07 / 02

DIDIER REYNDERS Met graagte in de ring. © BELGA

01 / 02 Hogere belastingontvangsten

De fiscus heeft in 2010 ruim 5,1 miljard euro meer belastingen geïnd dan in 2009. Dat is een stijging van 6 procent, en 1 miljard meer dan begroot. Dat blijkt uit een rapport van de studiedienst financiën. Particulieren en bedrijven betaalden ruim 91,1 miljard euro. De stijging is een gevolg van de verbeterde conjunctuur, waardoor er meer btw en accijnzen werden betaald, en uitzonderlijke meevallers zoals de fiscale regularisatie, die 105 miljoen euro opleverde.

02 / 02 Reynders informateur

Koning Albert benoemt aftredend vicepremier Didier Reynders (MR) tot informateur. Reynders moet uitzoeken of een akkoord mogelijk is over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, de herfinanciering van Brussel en de overdracht van geld en bevoegdheden naar de gewesten en gemeenschappen. Bedoeling is dat Reynders op woensdag 16 februari zijn rapport voorlegt aan de koning. De koning vraagt intussen aan ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) om een begroting op te stellen waarmee België aan de Europese begrotingseisen tegemoetkomt.

02 / 02 VRT bevriest gesprekken met Woestijnvis

De Vlaamse openbare omroep bevriest de gesprekken met het televisieproductiehuis Woestijnvis over een nieuwe overeenkomst. Dat is een rechtstreeks gevolg van het bod dat De Vijver, de holding boven Woestijnvis, heeft uitgebracht op de Vlaamse commerciële zenders VT4 en Vijftv. In de zomer van dit jaar loopt het exclusiviteitscontract tussen de VRT en Woestijnvis af.

03 / 02 Kritiek op NMBS

De reizigersvereniging TreinTramBus verzet zich tegen het plan van de NMBS om 30 piekuurtreinen af te schaffen. De spoorwegmaatschappij hoopt met de afschaffing de stiptheid te verbeteren. Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) zegt dat schrappen in het aanbod enkel kan mits de ingreep grondig wordt gemotiveerd. Een dag eerder besluit de bijzondere Kamercommissie die werd opgericht na de dodelijke treinramp in Buizingen van 15 februari 2010 dat de spoorwegveiligheid tussen 1982 en 2010 geen enkele betekenisvolle verbetering heeft ondergaan.

04 / 02 Loonakkoord verworpen

De socialistische vakbond ABVV en de liberale vakbond ACLVB verwerpen het ontwerp van het interprofessioneel akkoord (IPA). Bij het ABVV stemt 75 procent tegen, bij het ACLVB 55 procent. Het christelijke ACV had eerder wel zijn zegen gegeven, ondanks verzet van bediendebond LBC. De werkgeversorganisaties, die het akkoord steunen, vragen dat de regering in lopende zaken het IPA uitvoert tegen het vakbondsprotest in. Het ABVV kondigt een nationale staking aan op 4 maart.

04 / 02 Kameraad Bracke

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke krijgt opnieuw kritiek als blijkt dat hij in 1991 heeft meegeschreven aan het socialistische partijmanifest In de naam van de roos. Eerder was al uitgelekt dat hij in zijn carrière als journalist bij de openbare omroep onder pseudoniem heeft meegewerkt aan het socialistische partijblad Doén. Bracke zegt dat hij daarmee zijn werk als journalist nooit in het gedrang heeft gebracht.

05 / 02 Verroeste palen

Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid haalt zeven verroeste verlichtingspalen langs de E19-autosnelweg preventief weg. 500 palen van hetzelfde type zullen in sneltempo worden onderzocht. De inspectie komt er nadat twee verlichtingspalen waren omgewaaid en op de snelweg waren terechtgekomen, waarbij twee gewonden vielen. De palen bleken onderaan helemaal doorgeroest.

06 / 02 Jongerenvoorzitters

Pieter Marechal wordt herkozen als voorzitter van Jong CD&V. De 28-jarige Bruggeling wint van Marilyn Neven met 54 procent van de stemmen. Bij Jong N-VA wordt de 23-jarige Kim Van Cauteren uit Lede op zaterdag 5 februari tot nieuwe voorzitster verkozen. Van Cauteren was al drie jaar actief in het dagelijks bestuur van Jong N-VA, waarvan het laatste jaar als nationaal secretaris.

07 / 02 Alarmdienst kinderen

Onrustwekkende verdwijningen van kinderen in ons land worden vanaf midden februari onmiddellijk via tv, e-mail en sms gemeld wanneer het vermoeden bestaat dat het leven van het kind mogelijk in gevaar is. De beslissing daarover berust bij een magistraat. Het initiatief gaat uit van Child Focus, de overheid zorgt voor de nodige budgetten. In Nederland bestaat al twee jaar een vergelijkbaar systeem.

Samengesteld door Simon Demeulemeester

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content