DE WEEK 24/01 – 30/01

OBAMA pleit voor samenwerking met de Republikeinen. © BELGA

26 / 01 Moord om geaardheid

Uganda. De prominente Ugandese homoactivist David Kato (43) wordt thuis in Mokuno doodgeslagen. Homoseksualiteit is in Uganda illegaal, en de intolerantie is groot. De lokale krant Rolling Stone publiceerde vorig jaar foto’s, namen en adressen van homo’s onder de oproep ‘hang ze op’. Kato was een van de drie activisten die met succes tegen de krant procedeerde. De internationale gemeenschap veroordeelt de moord. Er is één verdachte gearresteerd.

26 / 01 State of the Union

VS. De Amerikaanse president Barack Obama houdt zijn jaarlijkse State of the Union in het Congres. Hij praat vooral over zijn binnenlands beleid, en kondigt investeringen aan in infrastructuur, onderzoek en onderwijs. Obama belooft verder ook de creatie van nieuwe banen en pleit voor samenwerking met de Republikeinen. Verder wil hij de binnenlandse uitgaven vijf jaar bevriezen, en de belastingen verlagen voor de bedrijven.

26 / 01 Nieuw parlement

Afghanistan. Vier maanden na de verkiezingen opent de Afghaanse president Hamid Karzai dan toch de eerste zitting van het nieuwe parlement. Hij had die opening met een maand willen uitstellen omdat er nog onderzoek loopt naar fraude tijdens de parlementsverkiezingen van september, maar hij moet onder grote binnen- en buitenlandse druk plooien.

27 / 01 Nieuwe ministers

Tunesië. Het aanhoudende volksprotest dwingt interim-premier Mohammed Ghannouchi ertoe nog eens twaalf ministers uit zijn overgangsregering te ontslaan. Ze waren allemaal vertrouwelingen van de verdreven dictator Zine El Abidine Ben Ali.

28 / 01 Tweede ronde

Haïti. De uitgestelde tweede ronde van de Haïtiaanse presidentsverkiezingen zal plaatsvinden op 20 maart. De eerste ronde van eind november werd gewonnen door Mirlande Manigat. Zij zou het normaal moeten opnemen tegen de populaire zanger Michel Martelly. De tweede van de eerste ronde, Jude Célestin, mag niet deelnemen nadat een internationale commissie grootschalige fraude in zijn voordeel heeft vastgesteld.

28 / 01 Terug naar Kunduz

Nederland. In de Tweede Kamer stemt een meerderheid in met een nieuwe Nederlandse missie naar Kunduz, Afghanistan. Het voorstel kwam van de Nederlandse minderheidsregering, die de steun vond van oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Zij kregen de garantie dat het om een civiele – en dus geen militaire – missie gaat.

29 / 01 Opgeknoopt

Iran. De Iraanse staatstelevisie meldt dat de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami (45) is opgehangen. Zij werd in de zomer van 2009 gearresteerd tijdens het massale protest tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad. Vorige maand werd ze ter dood veroordeeld wegens ‘drugsbezit’. De Nederlandse regering, die voor Bahrami een advocaat betaalde, spreekt van ‘een schanddaad door

een barbaars regime’.

29 / 01 Chaos in Caïro

Egypte. Na vijf dagen van straatprotest vervangt de Egyptische president Hosni Mubarak zijn regering. Hij stelt twee vertrouwelingen aan als vicepresident en nieuwe premier, respectievelijk Omar Suleiman en Ahmed Shafiq, en belooft ‘hervormingen’. Ondanks de avondklok gaan de Egyptenaren door met betogen, zij eisen dat Mubarak na 30 jaar vertrekt. Nobelprijswinnaar en voormalige chef van VN-Agentschap voor Atoomenergie Mohamed ElBaradei keert terug naar Egypte om zich aan te sluiten bij de protestbeweging. De Moslimbroederschap, de grootste oppositiepartij, zou bereid zijn ElBaradei als leider van een overgangsregering te aanvaarden. In Caïro verliest het leger de controle en wordt er geplunderd en brand gesticht. Er wordt met scherp geschoten op de demonstranten, en er vallen zeker 150 doden.

29 / 01 Onderzoek

Rusland. De Russische federale politie zegt te weten wie de dader van de aanslag op de luchthaven Domodedovo in Moskou is. Het zou gaan om een 20-jarige man uit de Noordelijke Kaukasus. Bij de aanslag kwamen 35 mensen om en raakten 180 anderen gewond. President Dimitri Medvedev zegt intussen dat hij verschillende verantwoordelijken heeft ontslagen voor de gebrekkige veiligheid op de luchthaven.

29 / 01 Politieke oplossing

Ivoorkust. De Afrikaanse Unie zal een commissie samenstellen met vijf Afrikaanse staatshoofden die een oplossing moeten zoeken voor de politieke impasse in Ivoorkust. Hun uitspraak zal bindend zijn. President Laurent Gbagbo weigert er toe te geven dat hij de verkiezingen van november heeft verloren. Uitdager Alassane Ouatara wordt door de VN als winnaar beschouwd.

30 / 01 Treinramp

Duitsland. Bij een treinongeval in Saksen-Anhalt komen zeker tien mensen om het leven. Veertig anderen raken gewond. Een goederentrein en een passagierstrein reden met volle snelheid op elkaar in, en vatten vuur. De autoriteiten gaan ervan uit dat een van beide een stopsignaal heeft genegeerd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content