24/10 Wikileaks stopt

VS. Wegens geldgebrek stopt klokkenluidersite WikiLeaks voorlopig met de publicatie van geheime overheidsdocumenten. Net vanwege die publicatie worden de reke

25/10 Anoniem einde

Libië. Ex-dictator Muammar Khaddafi wordt samen met zijn zoon Mutassim anoniem begraven in de woestijn.

25/10 Israël helpt

Turkije. De Turkse regering vraagt om buitenlandse hulp na de zware aardbeving vorige week in het oosten van het land. Daarbij vielen zeker 500 doden en 1300 gewonden. Israël, met wie de Turken op gespannen voet leven, stuurt mobiele woningen.

25/10 Ennahda wint

Tunesië. De islamitische partij Ennahda wint de verkiezingen en verovert 90 van de 217 zetels in de wetgevende raad. Zij willen een coalitie met de Congrespartij voor de Republiek (30 zetels) en Ettakatol (21 zetels), die beide seculier zijn.

26/10 Op de vlucht

Thailand. De overstromingen in Thailand kostten al aan zeker 373 mensen het leven. Ze bereiken nu ook metropool Bangkok, waar tienduizenden mensen op de vlucht slaan voor het wassende water.

26/10 Akkoord

EU. De leiders van de eurozone beslissen dat 50 procent van de schulden van Griekenland bij de banken wordt kwijtgescholden, dat de slagkracht van het Europees noodfonds wordt opgetrokken tot 1000 miljard euro, en dat de Europese banken moeten herkapitaliseren.

26/10 Onder druk

Italië. Na de reprimande van vorige week kan Italië nu toch de eurozone overtuigen van zijn hervormingsplannen. Die moeten tegen 2013 tot een begroting in evenwicht leiden.

27/10 Weg uit Libië

VN. De VN-Veiligheidsraad beslist unaniem om het mandaat voor de NAVO-missie in Libië na zeven maanden te beëindigen op 31 oktober 2011. De Libische Nationale Overgangsraad vroeg de NAVO nog een maand te blijven.

27/10 Nieuwe ruil

Israël. Israël laat 25 Egyptische gevangenen vrij, in ruil voor de Israëlisch-Amerikaanse Ilan Grapel (27), die Egypte sinds juni vasthoudt voor spionage.

27/10 Ook Sarkozy bespaart

Frankrijk. President Nicolas Sarkozy zegt in een tv-interview dat ook Frankrijk nog zes à acht miljard euro extra moet besparen volgend jaar. De Franse groeiprognose voor 2012 daalt van 1,75 naar 1 procent.

28/10 China aarzelt

EU. Om het Europees noodfonds (EFSF) uit te breiden tot 1000 miljard euro, rekent de EU op buitenlandse investeringen. EFSF-ceo Klaus Regling onderhandelt met de Chinese regering, maar die wil eerst de details van het reddingsplan kennen, voor ze bijdraagt.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content