31/10 Nieuwe premier

Libië. De Nationale Overgangsregering (NTC) kiest zakenman Abdel-Rahim el-Keeb tot nieuwe interim-premier. Hij volgt de controversiële Mahmoud Jibril op, tot de verkiezingen van mei.

31/10 Zeven miljard

Wereld. Volgens de Verenigde Naties telt de aarde nu officieel 7 miljard bewoners. Dat wil de organisatie niet vieren zoals eerdere mijlpalen, wegens de vele problemen voor mens en natuur die de overbevolking van de planeet veroorzaakt.

31/10 Volwaardig lid

Palestina. Palestina wordt volwaardig lid van de Unesco, het culturele agentschap van de VN. 107 lidstaten stemmen in, 14 zijn tegen. Uit onvrede bevriezen de VS en Israël hun bijdrage aan de Unesco.

02/11 Bout schuldig

VS. De Russische wapenhandelaar Viktor Bout wordt in New York schuldig bevonden aan wapenhandel en samenzwering tot moord. De ‘handelaar des doods’ riskeert levenslang omdat hij de FARC-rebellen in Colombia van wapens voorzag om Amerikanen aan te vallen.

02/11 Uitlevering nadert

VK. Het High Court in Londen verwerpt het beroep van Julian Assange tegen zijn uitlevering aan Zweden. Het Zweedse gerecht wil het boegbeeld van klokkenluidersite Wikileaks ondervragen over een verkrachtingszaak. Assange kan nog in hoger beroep.

02/11 Boos op Charlie

Frankrijk. In Parijs brandt de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo volledig uit. Het blad had bedreigingen ontvangen van radicale moslims omdat het in de jongste editie lacht met de profeet Mohammed. De politie verdenkt hen ook van deze actie.

03/11 Renteverlaging

EU. Mario Draghi, de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), verrast door bij zijn eerste optreden al meteen de basisrente te verlagen met 25 basispunten tot 1,25 procent. Daarmee wil de ECB de Europese economie extra zuurstof geven.

04/11 Nieuw kneusje

Italië. Op de G20-top in Cannes wordt beslist dat het economisch zwalpende Italië onder toezicht komt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie en de ECB. Italië staat onder druk van de markten, maar weigert financiële hulp.

04/11 FARC onthoofd

Colombia. In de staat Cauca doodt het Colombiaanse leger Alfonso Cano (63), de leider van rebellen-beweging FARC. De extreemlinkse FARC belooft de strijd door te zetten, maar het leger doodde of arresteerde de afgelopen jaren al verschillende van hun leiders.

05/11 Weer Boko Haram

Nigeria. De radicaalislamistische groep Boko Haram doodt met een bomaanslag zeker 63 mensen in Damaturu. Er zijn ook zeker honderd gewonden. Verschillende politieposten en kerken waren het doelwit.

06/11 Papandreou weg

Griekenland. Premier George Papandreou vormt een regering van nationale eenheid, en gaat die zelf niet leiden. Zijn positie wankelde nadat hij een referendum voorstelde over het EU-noodplan voor de Grieken. Hij slikte dat voorstel in onder internationale druk.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content