DE WEEK 17/01 – 23/01

TIKRIT. Alweer 60 doden bij aanslag. © REUTERS

18/01 Helpende hand

Haïti. Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier, de voormalige dictator van Haïti, wordt een dag na zijn plotse terugkeer naar zijn thuisland meteen vervolgd voor schending van de mensenrechten, corruptie en verduistering van overheidsgeld. Duvalier zegt dat hij wil meehelpen om zijn land weer op te bouwen na de aardbeving van begin vorig jaar. Ex-president Jean-Bertrand Aristide, die in ballingschap in Zuid-Afrika verblijft, zegt intussen dat ook hij wil terugkeren.

18/01 Onrust blijft

Tunesië. De interim-regering krijgt de straatprotesten in Tunis niet onder controle. Verschillende getrouwen van de verdreven dictator Zine El Abidine Ben Ali zitten nog in de regering, en dat zint de demonstranten niet. Zij eisen het ontslag van premier Mohammed Gannouchi. Die stapt onder druk daarvan samen met interim-president Fouad Mebazaa uit de partij van Ben Ali. De politie pakt op zondag ook enkele aanhangers van Ben Ali op, onder wie zijn woordvoerder.

18/01 Hoog bezoek

VS. De Chinese president Hu Jintao bezoekt zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. De twee grootmachten sluiten handelsovereenkomsten ter waarde van 45 miljard dollar. Ze benadrukken ook hun samenwerking, en op een gezamenlijke persconferentie erkent Hu dat er nog veel werk is wat betreft de mensenrechten in China. Dat laatste is echter niet te zien op de Chinese televisie.

18/01 Oplaaiend geweld

Irak. In Tikrit blaast een terrorist zichzelf op nabij een politieopleidingscentrum. Zeker zestig mensen komen om. Een dag later wordt opnieuw een zelfmoordaanslag gepleegd bij een politiegebouw, in het centraal gelegen Baquba, met twaalf doden als gevolg. De dader blaast een ambulance op. De Iraakse overheid wijst meteen naar terreurorganisatie Al-Qaeda, en geeft toe dat het de aanslagen niet onder controle heeft.

19/01 Patstelling

Ivoorkust. De Keniaanse premier Raila Odinga stopt zijn bemiddelingsopdracht in Ivoorkust. Hij ziet geen oplossing voor het conflict tussen president Laurent Gbagbo, die zijn verlies in de verkiezingen niet erkent, en uitdager Alassane Ouatara, die volgens de VN gewonnen heeft. Odinga bemiddelde in naam van de Afrikaanse Unie. De VN hebben intussen nog 2000 extra blauwhelmen naar het land gestuurd, en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) blijft dreigen met een militair ingrijpen.

21/01 Ontslagen

VS. Gabrielle Giffords (40), het Democratische Congreslid dat op 8 januari door het hoofd werd geschoten in Tucson, is niet meer in kritieke toestand. Ze mag het ziekenhuis inruilen voor een revalidatiecentrum, maar haar toestand is nog steeds ‘ernstig’. De 22-jarige Jared Loughner, die in Tucson zes mensen doodde en dertien andere verwondde, is aangeklaagd voor moord en poging tot moord.

20/01 Succes voor FBI

VS. In New York en omstreken pakt de Amerikaanse federale politie (FBI) 127 maffiosi op. Onder hen zijn leiders van de vijf belangrijkste maffiaclans van New York. De verdenkingen lopen van afpersing en drugsfeiten tot moord. Volgens de FBI is het de grootste actie ooit tegen de New Yorkse maffia. Dat was ook nodig, want de georganiseerde misdaad was de laatste jaren aan het heropleven.

23/01 Favoriet wint

Portugal. De presidentsverkiezingen worden zoals verwacht ruim gewonnen door Anibal Cavaco Silva (71), de aftredende president. De conservatieve sociaaldemocraat verslaat met 52 procent van de stemmen de socialist Manuel Alegre, die strandt op 20 procent. Premier José Socrates, die Alegre steunde, zegt tevreden te zijn dat de kiezer voor stabiliteit kiest.

24/01 Aanslag in Moskou

Bij een explosie op de Moskouse luchthaven Domodedovo zijn maandag minstens 30 mensen om het leven gekomen. Domodedovo is de drukste luchthaven in de Russische hoofdstad. Over het precieze aantal slachtoffers was bij het ter perse gaan nog geen duidelijkheid. Volgens de BBC vielen er ook meer dan 100 gewonden. Volgens de recherche zou de explosie het werk zijn van zelfmoordterroristen. De ontploffing zou zich hebben voorgedaan bij de bagageterminal voor de internationale vluchten.

24/01 Palestine Papers

Palestina. In 2008 deed de Palestijnse Autoriteit verregaande toegevingen aan Israël in het vredesproces. Dat melden de zender Al-Jazeera en de krant The Guardian na lectuur van 1600 via klokkenluidersite WikiLeaks gelekte geheime documenten. De Palestijnen waren onder meer bereid bijna alle illegale nederzettingen in het betwiste Oost-Jeruzalem te aanvaarden als Israëlisch grondgebied. De Palestijnse Autoriteit noemt de informatie gemanipuleerd.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content