18/10 Ruil uitgevoerd

Israël. De Israëlische soldaat Gilat Shalit komt terug thuis, nadat de radicale Palestijnen van Hamas hem vijf jaar gevangen hebben gehouden in Gaza. In ruil laat Israël een eerste groep van 477 Palestijnse gevangenen vrij. Volgende maand volgen er nog eens 550.

18/10 Inval

Somalië. Het Keniaanse leger valt buurland Somalië binnen om de islamistische terreurbeweging Al Shabaab te bestrijden, die het Somalische zuiden controleert.

19/10 Wraak

Turkije. Koerdische separatisten van de PKK vallen in het zuidoosten van Turkije legerposten aan en doden daarbij 26 Turkse soldaten. Het leger reageert meteen met een groot offensief en brengt in twee dagen tijd 49 Koerdische rebellen om.

20/10 Vrij Libië

Libië. Bij een vluchtpoging uit zijn geboortestad Sirte wordt de verdreven dictator Muammar Khaddafi (69) opgepakt door de troepen van de Nationale Overgangsraad (NTC). Even later wordt hij in onduidelijke omstandigheden gedood.

21/10 VS weg

Irak. De Amerikaanse president Barack Obama bevestigt dat de VS tegen het einde van 2011 hun laatste 40.000 soldaten terugtrekken uit Irak, na negen jaar oorlog.

22/10 Kroonprins overlijdt

Saudi-Arabië. De Saudische kroonprins Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud (86) overlijdt in New York, waar hij medisch behandeld werd. Hij is een halfbroer van koning Abdullah (87). Minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef (78) is nu eerste troonopvolger.

23/10 Vrije stem

Tunesië. Voor het eerst in de geschiedenis houdt Tunesië vrije verkiezingen, negen maanden na de val van dictator Zinedine el Abidine Ben Ali. De burgers wijzen een overgangsregering en een Grondwetgevende Vergadering aan.

23/10 Turken beven

Turkije. De aarde beeft in het oosten van Turkije met een magnitude van 7,2 op de schaal van Richter. De reddingswerken verlopen moeizaam, en worden belemmerd door een zware naschok.

23/10 Geen oplossing

EU. Op de EU-top in Brussel raken de staatshoofden en regeringsleiders het niet eens over mogelijke oplossingen voor de eurocrisis. Duitsland en Frankrijk verschillen van mening over de werking van het noodfonds voor landen in crisis.

24 / 10 Tweede termijn

Argentinië. Cristina Fernandez de Kirchner (56), de centrumlinkse president van Argentinië, raakt met 53 procent van de stemmen vlot herkozen. Ze verslaat de socialist Hermes Binner met gemak.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content