DE WEEK 13/08 – 21/08

RICK PERRY © REPORTERS

13 / 08 Na de anarchie

Verenigd Koninkrijk. De politie van Londen arresteert 1222 mensen voor hun aandeel in de rellen van enkele dagen voordien. 704 van hen worden in beschuldiging gesteld. In de rest van het land worden nog 500 mensen opgepakt. De arrestanten worden meteen voor de rechter gebracht. In het graafschap Cheshire worden twee twintigers veroordeeld tot elk vier jaar cel omdat ze opriepen tot rellen op netwerksite Facebook. Op die veroordeling komt veel kritiek.

13 / 08 Perry kandidaat

VS. De strijd om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar barst definitief los als ook de gouverneur van Texas, Rick Perry, zich kandidaat stelt. Hij is daarmee al de negende gegadigde die meedingt bij de voorverkiezingen. Mitt Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts, en Congreslid Michele Bachmann worden momenteel samen met Perry tot de grootste kanshebbers gerekend. De weinig populaire Tim Pawlenty geeft er een dag later de brui aan.

14 / 08 Instabiel

Nepal. Premier Jhala Nath Khanal stapt na een half jaar al weer op. Hij vond niet genoeg steun om een nieuwe grondwet te stemmen, die nodig is om nieuwe verkiezingen te kunnen houden. Khanal slaagde er ook niet in om het vredesakkoord dat in 2006 een einde maakte aan de tienjarige burgeroorlog tussen de regering en de maoïstische rebellen, uit te voeren. Door het opstappen van de premier wordt gevreesd voor een lange periode van instabiliteit.

16 / 08 Merkozy

EU. In Parijs overleggen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy over een uitweg voor de crisis in de eurozone. De Frans-Duitse as stelt voor om de eurozone te laten leiden door een economische regering, bevolkt door de regeringsleiders van de 17 eurolanden en geleid door Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Ze willen bovendien dat alle eurolanden in hun grondwet verankeren dat ze een evenwichtige begroting nastreven. Sarkozy en Merkel pleiten verder nog voor een heffing op financiële transacties, maar Duitsland blijft zich verzetten tegen het uitgeven van euro-obligaties.

16 / 08 Oude krijger

India. Activist Anna Hazare (74) wordt even opgepakt bij een demonstratie tegen corruptie in Delhi, samen met 1200 medestanders. Hij komt snel weer vrij, maar zijn arrestatie doet in verschillende steden duizenden Indiërs de straat op trekken om voor de vrijheid van meningsuiting te betogen. Hazare gaat na zijn vrijlating meteen in hongerstaking. Zo hoopt hij de regering ertoe te dwingen een strengere anticorruptiewet aan te nemen. Premier Manmohan Singh doet het protest nog oplaaien als hij stelt dat Hazare de wet niet begrijpt.

18 / 08 Escalatie

Israël. Een bus, een auto en een groep Israëlische soldaten worden aangevallen door Hamas. Acht mensen komen om, en als het Israëlische leger de daders achternagaat, sterven vijf Egyptische agenten. Israël antwoordt met raketaanvallen op Gaza, van waar meteen wordt teruggeschoten, met een onbevestigd aantal doden in beide kampen. Op zondag arresteert Israël 120 Hamasleden op de Westelijke Jordaanoever, als vergelding.

18 / 08 Onverstoorbaar

Syrië. De Amerikaanse president Barack Obama eist het aftreden van de Syrische president Bashar Al-Assad, omdat hij zijn morrende volk onderdrukt en protesterende burgers laat doden. Vele Europese en Arabische bondgenoten van de VS laten meteen weten Obama’s eis te steunen. De VS kondigen ook nieuwe economische sancties aan, net zoals de EU een dag later. Het Syrische leger gaat echter gewoon door met schieten op betogende burgers. Een dag na Obama’s eisen al zouden opnieuw 22 demonstranten gedood zijn.

19 / 08 Vriendelijke discussie

Myanmar. Aung San Suu Kyi, het boegbeeld van de oppositie, ontmoet in Rangoon president Thein Sein. Het is haar eerste ontmoeting met een lid van de militaire junta sinds die haar huisarrest ophief in november 2010. Na afloop zegt Aung San Suu Kyi dat ze echt gelooft dat de leiders van het vroegere Birma meer ruimte willen geven aan de oppositie. Ook de president toont zich positief over de discussie. De toenadering wordt internationaal onthaald als een eerste stap in de goede richting.

22 / 08 Khaddafi wankelt

Libië. Veel sneller dan verwacht kunnen de Libische opstandelingen met NAVO-luchtsteun de hoofdstad Tripoli heroveren op de troepen van kolonel Muammar Khaddafi. Vele getrouwen van de dictator geven zich over aan de rebellen. Het Internationaal Strafhof meldt dat twee van zijn zoons al gevat zijn. De opstandelingen vieren feest, en de NAVO bombardeert Khaddafi’s hoofdkwartier, waarvan niet duidelijk is of de kolonel er nog is.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content