DE WEEK 10 01 – 16 01

Rio de Janeiro © REUTERS

12/01 Hezbollah boos

Libanon. De Libanese regering valt na het ontslag van elf ministers die aan Hezbollah gelinkt zijn. Zij zijn boos omdat premier Saad Hariri het Speciaal Tribunaal voor Libanon (STL) blijft steunen. Dat internationaal hof onderzoekt de dodelijke aanslag van 2005 op ex-premier Rafik Hariri, de vader van Saad. Hezbollah vreest dat enkelen van haar kopstukken zullen worden aangeklaagd.

12/01 Brisbane loopt onder

Australië. De overstromingen in Queensland bereiken nu ook de stad Brisbane, waar twee miljoen mensen wonen. 30.000 huizen stromen er onder. Het leger wordt ingezet voor reddingsacties. Tegen het einde van de week wijkt het water, en kan de schade geschat worden op 3,7 miljard euro. Er zijn 26 doden geteld, naar meer dan 50 mensen wordt nog gezocht.

14/01 Modderstromen

Brazilië. De provincie Rio de Janeiro krijgt na zware regens te kampen met dodelijke modderstromen. Zeker 600 mensen komen daarbij om, en er zijn nog honderden vermisten. Meer dan tienduizend Brazilianen zijn dakloos door de natuurramp. President Dilma Rousseff belooft 350 miljoen euro uit te trekken voor de getroffen regio, maar er is ook veel kritiek omdat de hulp traag op gang komt.

14/01 Rubygate

Italië. Het Italiaanse gerecht opent een onderzoek naar premier Silvio Berlusconi in een zedenzaak. Berlusconi wordt verdacht van betaald seksueel contact met Karima El Maroug, alias Ruby Rubacuori, een Marokkaans nachtclubdanseresje dat ten tijde van de feiten nog minderjarig was. Berlusconi zou ook misbruik van zijn functie hebben gemaakt om het meisje uit de politiecel te krijgen. Een dag eerder had het Italiaanse Hooggerechtshof al de omstreden immuniteitswet ongrondwettelijk verklaard. Tegen de premier lopen ook nog zaken wegens fraude en corruptie.

14/01 Verdrukt

India. Op het hindoefestival Maravilakku, op de berg Sabarimala in het zuiden van India, worden zeker honderd pelgrims doodgedrukt in de massa. Ruim 2000 politieagenten leidden 150.000 pelgrims na de verering van de god Ayyappan langs een smal bergpad naar beneden, maar zij konden niet vermijden dat er paniek ontstond toen een wagen per ongeluk in de menigte reed.

14/01 Miljardendeal

Rusland. Het Russische staatsconcern Rosneft en de Britse oliemultinational BP besluiten tot een aandelenruil. Rosneft heeft nu 5 procent van BP, en BP beschikt over 9,5 procent van de Rosneft-aandelen. Beide participaties zijn 5,9 miljard euro waard. Beide giganten bezegelen met deze deal hun samenwerking voor olieboringen op de Noordpool. Ondanks de milieuramp in de Golf van Mexico in 2010 lijkt BP toch te blijven groeien.

15/01 Nog meer dioxine

Duitsland. Opnieuw moeten 934 Duitse landbouwbedrijven preventief dicht door het dioxineschandaal. Het federale ministerie van Landbouw ontdekte een nieuwe veevoederproducent uit Nedersaksen die geen volledige informatie kan geven over de vetten die hij gebruikt heeft. Of ook dit voer echt met dioxine vervuild is, kon de overheid nog niet achterhalen.

16/01 Jasmijnrevolutie

Tunesië. President Zine El Abidine Ben Ali ontbindt zijn regering en vlucht naar Saudi-Arabië na wekenlang straatprotest tegen zijn bewind. Parlementsvoorzitter Fouad Mebazza legt de eed af als interim-president, en premier Mohammed Ghannouchi kondigt de vorming van een eenheidsregering aan in afwachting van verkiezingen. In de hoofdstad Tunis vinden plunderingen plaats die aan aanhangers van Ben Ali worden toegeschreven. In Monastir wagen gevangenen een massale uitbraak, maar die kost zeker 57 van hen het leven.

17/01 Thuiskomst

Haïti. De voormalige dictator Jean-Claude Duvalier, bijgenaamd Baby Doc, is onverwacht teruggekeerd naar Haïti. Hij moest in 1986 het land ontvluchten waar hij en zijn vader Francois dertig jaar lang een schrikbewind voerden, en verbleef sindsdien in Frankrijk. Duvalier werd warm ontvangen in Port-au-prince, maar het doel van zijn terugkeer is nog onduidelijk.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content