DE WEEK 08 02 / 14 02

BONDUELLE schrapt 130 jobs. © BELGA

08 / 02 Gemengde scholen

Samengesteld door Simon Demeulemeester

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) zegt dat Vlaanderen blijft streven naar gemengde scholen. Hij reageert daarmee op kritiek van de Vlaamse onderwijskoepels. Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs, had het beleid om concentratiescholen tegen te gaan als mislukt bestempeld en werd gedeeltelijk bijgetreden door haar collega’s uit het Gemeenschapsonderwijs. In het Vlaams Parlement roepen verscheidene politici op om het decreet over gelijke onderwijskansen bij te sturen of af te schaffen.

09 / 02 Brink’s-klanten naar G4S

Beveiligingsbedrijf G4S neemt drie grote klanten van de failliete geldtransporteur Brink’s Belgium over. BNP Paribas Fortis, Delhaize en ING gaan voor drie jaar in zee met G4S. Daardoor krijgt G4S bijna de hele markt van de waardetransporten in handen. De overname creëert bij G4S 150 tot 200 vacatures. Volgens de vakbonden kan een deel van de 400 ontslagen Brink’s-werknemers bij G4S aan de slag.

10 / 02 Nucleaire rente

De federale toezichthouder op de energiemarkt (CREG) en het energiebedrijf Electrabel discussiëren in de Kamercommissie bedrijfsleven over de nucleaire rente. Dat is de winst die vooral energiebedrijf Electrabel opstrijkt door de afgeschreven kerncentrales langer open te houden. De energiesector betaalt nu 215 tot 245 miljoen euro per jaar als tegemoetkoming aan de overheid. CREG-directielid Guido Camps zegt dat de overheid een veel grotere bijdrage zou kunnen eisen omdat de nucleaire rente in 2007 2,07 à 2,28 miljard euro zou hebben opgeleverd. Directeur-generaal Sophie Dutordoir van Electrabel zegt dat de CREG foute cijfers hanteert en dat het om 652 miljoen euro gaat.

11 / 02 Banenverlies

Groenteconservenfabrikant Bonduelle schrapt 130 banen bij de sluiting van zijn vestiging in Westmeerbeek (Hulshout). De Belgian Icecream Group (BIG), het bedrijf achter de merken IJsboerke, Artic en Mio, meldt op 10 februari de schrapping van 162 banen. Van de drie productievestigingen worden er twee gesloten: die in Kuurne en die in Chênée. Alle productie verhuist naar de hoofdvestiging in Tielen. Bij postorderbedrijf La Redoute verliezen 94 mensen hun werk door de sluiting van de logistieke site in Dottenijs.

11 / 02 Winst voor KBC

KBC Groep heeft, na twee verliesgevende jaren, in 2010 een nettowinst geboekt van 1,86 miljard euro. De bank-verzekeraar wil een dividend uitkeren van 0,75 euro bruto per aandeel. Dat zou de Belgische staat en de Vlaamse regering, die KBC in 2009 een noodzakelijke kapitaalinjectie gaven, 596 miljoen euro opleveren.

12 / 02 Begrafenis Morel

De begrafenisplechtigheid voor voormalig Vlaams Belangpolitica Marie-Rose Morel lokt meer dan 2000 mensen naar de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal, waar maar 1100 plaatsen zijn. Morel was op 9 februari overleden aan de gevolgen van baarmoederkanker. Morel begon haar politieke carrière in 2001 bij N-VA, maar stapte in 2004 over naar het Vlaams Blok, later Vlaams Belang, waar ze vrij snel met de partijtop botste over de te volgen koers. In 2010 verliet ze het Vlaams Belang, na een zoveelste ruzie.

14 / 02 Peter Praet naar ECB

De Europese ministers van Financiën dragen Peter Praet, topman van de Nationale Bank van België (NBB), voor als directielid van de Europese Centrale Bank (ECB). Praet deed ervaring op als voormalig hoofdeconoom van de Generale Bank, was even kabinetschef van minister van Financiën Didier Reynders (MR) en is sinds november 2000 directeur bij de Nationale Bank.

14 / 02 Chastel minister

MR-voorzitter Charles Michel neemt ontslag als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Zijn partijgenoot Olivier Chastel volgt hem op. Chastel was al staatssecretaris voor Europese Zaken, een bevoegdheid die hij behoudt. Charles Michel had tijdens de campagne voor het voorzitterschap al laten weten dat hij die functie niet zou blijven combineren met het ministerschap.

14 / 02 Aangepast loonakkoord

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) vergadert met de sociale partners over het aangepaste ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA), waarover de federale regering op 11 februari een akkoord had bereikt. Dat bemiddelingsvoorstel kwam er nadat de vakbonden ABVV en ACLVB het eerste ontwerp van IPA hadden verworpen. Het regeringsvoorstel raakt niet aan de grote lijnen van het IPA: de marge voor loonsverhogingen boven op de index blijft onaangetast op 0,3 procent en in 2011 is er geen ruimte voor een loonsverhoging.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content