06/ 09 Formatie

Samengesteld door Simon Demeulemeester

Formateur Elio Di Rupo zet met uitleg aan de acht onderhandelende partijen over zijn aangepaste nota een nieuwe week onderhandelen in. Hij zit als afsluiter van de dag apart samen met MR en CD&V om hun onderhandelingsmarge over B-H-V en de staatshervorming te bepalen. Woensdag laat SP.A-voorzitster Gennez zich fotograferen met een pessimistische schootnota waarin de discussies ‘compleet nutteloos’ genoemd worden. Het is niet duidelijk wie de fatalistische zinnen schreef. Di Rupo gaat die dag verder met zijn pendeldiplomatie, waarbij de beide taalgroepen gescheiden blijven en hij om de beurt ideeën met hen aftoetst. Zondag wordt tot laat doorvergaderd, zonder dat een akkoord bereikt wordt.

09/ 09 Begroting

België moet de begroting van dit jaar bijsturen en 7 miljard euro vinden om de doelstellingen voor 2012 te halen. Zo blijkt uit de economische begroting van het Planbureau, dat zijn groeiprognose voor volgend jaar verlaagt van 2,2 tot 1,6 procent. Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zegt dat er tussen de 7 en de 8 miljard euro zal moeten worden bespaard. Leterme vraagt van de onderhandelende partijen tegen begin oktober duidelijkheid over wie de begroting van 2012 moet opstellen en zegt beschikbaar te zijn om het zelf te doen als de politieke wil daartoe bestaat.

10/ 09 Boetes

In het Vlaams Gewest zijn er drie keer meer onmiddellijke inningen en vijf keer meer veroordelingen voor verkeersovertredingen dan in Wallonië. Dat zegt senator Bert Anciaux (SP.A). op basis van cijfers van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) en minister van Financiën Didier Reynders (MR). Van de 210 miljoen euro die de politie in 2009 aan verkeersboetes inde, komt 144 miljoen euro van overtredingen in het Vlaams Gewest, klinkt het. Terwijl in Vlaanderen tussen 2007 en 2009 20 miljoen euro extra werd opgehaald, stegen de inkomsten uit onmiddellijke inningen in Wallonië met nog geen 300.000 euro. Anciaux verdedigt de strenge Vlaamse aanpak, maar vindt de wanverhouding niet correct.

10/ 09 Stoelendans bij VB

Filip Dewinter stopt volgend jaar als fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. Hij wil zich volledig concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen en wil zich mengen in de strijd tussen burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en Bart De Wever (N-VA). Na de gemeenteraadsverkiezingen sluit hij een kandidatuur als partijvoorzitter niet uit. Anke Van dermeersch gaat de Senaatsfractie van het VB voorzitten. Zij volgt de wegens onvrede met de partijlijn opgestapte Jurgen Ceder op.

11/ 09 Partijweekends

N-VA, MR en FDF houden een partijweekend. De N-VA viert haar tienjarige bestaan met een familiedag in Bokrijk, waar 5000 mensen opdagen. Voorzitter Bart De Wever pronkt met het groeiende aantal leden en spreekt zich nogmaals uit tegen de nota van formateur Elio Di Rupo (PS). MR-voorzitter Charles Michel herhaalt dat hij Wallonië en Brussel nooit zal laten verarmen. Een statement dat bleek afsteekt tegen de stennis die FDF-voorzitter Olivier Maingain schopt op zijn eigen partijdag. Met zijn provocaties aan het adres van zowel Vlaamse als Waalse politici drijft Maingain de spanning binnen MR tot ongeziene hoogtes.

11/ 09 Tien jaar 9/11

In de kathedraal van Sint-Michiels en Sint-Goedele in Brussel wordt een ‘herdenkingsfeest voor de vrede’ gehouden om de aanslagen van 11 september 2001 in de VS te herdenken. Aan de viering nemen onder anderen prins Filip, prinses Mathilde, premier Yves Leterme en Howard Gutman, de ambassadeur van de VS, die de herdenking organiseerde, deel. Er wordt hulde gebracht aan alle slachtoffers en overlevenden van alle soorten van terrorisme over de hele wereld. Het herdenkingsfeest moet ook de vriendschapsbanden tussen de VS en België en de andere Europese landen in de verf zetten.

11/ 09 Gelekte nota

De aangepaste nota van formateur Elio Di Rupo (PS), die al het hele weekend circuleert in Franstalige kringen, lekt uit via de website van Knack. De N-VA reageert ‘verbaasd’ en noemt de nota ‘rampzalige’, ‘hallucinante loodgieterij’ en nog slechter dan de nota waar ze aanvankelijk ‘nee’ tegen zei. In de nota staat onder andere dat de Senaat niet wordt hervormd, dat de splitsing van de kieskring Brussel-Halle- Vilvoorde pas in werking treedt als de Vlaamse toegevingen in de grondwet worden verankerd, en dat het bedrag van de fiscale autonomie wordt opgetrokken van 9,971 tot 11,172 miljard euro.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content