DE WEEK 05/09 – 11/09

RELLEN IN CAÏRO De spanning tussen Israël en Egypte loopt verder op. © MOHAMED OMAR/IMAGEGLOBE

06/09 27 jaar

Samengesteld door Thomas Verbeke

Servië. Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeelt de gewezen Servische legerleider Momcilo Perisic (67) tot 27 jaar cel voor het vermoorden, vervolgen en aanvallen van burgers in Bosnië en Kroatië in de jaren negentig. Volgens het VN-tribunaal is de generaal niet rechtstreeks verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden, zoals de slachting in de moslimenclave Srebrenica, maar wist hij van dergelijke plannen en ondersteunde hij de Servische strijders die ze uitvoerden. Perisic pleit onschuldig.

07/09 Ja

EU. Het Duitse Grondwettelijk Hof keurt de Duitse deelname aan het redden van economisch krasselende eurolanden goed. Een groep eurosceptici had dat aan het hof voorgelegd. De rechters voegen er wel aan toe dat bij nieuwe Europese steunpakketten de Duitse regering eerst toestemming moet vragen aan de begrotingscommissie van het Duitse parlement, wat de besluitvorming binnen de EU sterk kan vertragen.

07/09 Tragedie

Rusland. Nabij Jaroslavl crasht een Yak 42 in een zijrivier van de Wolga. Slechts 2 van de 45 inzittenden overleven het ongeluk. 36 dodelijke slachtoffers zijn spelers, coaches en bestuurders van het ijshockeytopteam Lokomotiv Jaroslavl, en dat schokt heel Rusland. Er komt veel kritiek op de sinds jaren gebrekkige veiligheid van de Russische luchtvaart. President Dimitri Medvedev belooft drastisch te schrappen in het aantal maatschappijen.

09/09 Broos akkoord

Sudan. In Addis Abeba, Ethiopië, besluiten Sudan en Zuid-Sudan op een VN-top om hun troepen weg te halen uit de betwiste, olierijke regio Abyei. Wie het gebied toekomt, is nog onbeslist. Daarover had ook een referendum gehouden moeten worden in januari 2011, net zoals over de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan, maar dat lukte niet. Daarna liep de spanning in Abyei op. De VN hebben er nu 4200 blauwhelmen die op de terugtrekking toezien.

09/09 Bestorming

Egypte. In Caïro bestormen honderden Egyptische betogers de Israëlische ambassade. Ze halen de veiligheidsmuur rond het gebouw neer en zetten meerdere auto’s in brand. De Israëlische ambassadeur ontvlucht de volgende ochtend het land. De massa neemt wraak voor de dood van vijf Egyptische agenten, die omkwamen bij een actie van het Israëlische leger tegen radicale Palestijnen. De spanning tussen Israël en Egypte loopt door het incident nog verder op, maar beide landen benadrukken dat ze hun vredesakkoord willen naleven.

09/09 The American Job Act

VS. President Barack Obama stelt in het Amerikaanse Congres zijn plan voor dat nieuwe banen moet opleveren. Hij wil 447 miljard dollar uittrekken, onder andere voor nieuwe openbare werken en uitkeringen. Obama wil ook de loonbelasting naar beneden. De Republikeinen, die in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben en dus cruciaal zijn voor de realisatie van het plan, noemen het een ‘herverkiezingsplan’.

10/09 Ruzie

EU. De hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, de Duitser Jürgen Stark (63), stapt totaal onverwachts op. Interne onenigheid binnen de ECB over het opkopen van staatsobligaties van zwakke eurolanden zou de oorzaak zijn. De Europese beurzen gaan meteen diep in het rood en de euro duikt onder de 1,37 dollar. Stark belooft te blijven tot er een opvolger gevonden is. De Duitse regering schuift daarvoor de Duitse staatssecretaris van Financiën Jörg Asmussen naar voren.

10/09 Plan B

Griekenland. De Griekse regering kondigt nieuwe besparingen aan, onder druk van de EU, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Die ’trojka’ zette even de gesprekken met de Grieken stop, omdat hun economie er nog slechter aan toe bleek dan verwacht. De EU blijft wel herhalen dat een exit van de Grieken uit de eurozone niet nodig is als ze alle geplande hervormingen doorvoeren, maar het weekblad Der Spiegel onthult dat de Duitse regering toch al plannen maakt voor als Griekenland daadwerkelijk failliet zou gaan.

11/09 Pijn en hoop

VS. De hele wereld herdenkt de aanslagen die het terreurnetwerk Al-Qaeda op 11 september 2001 uitvoerde op de WTC-torens in New York en het Pentagon in Washington. De bijna 3000 doden worden met indrukwekkende ceremonies herdacht. De Amerikaanse president Barack Obama zegt in zijn toespraak dat 9/11 de VS niet heeft veranderd, en dat de Amerikanen naar de toekomst moeten kijken. Drie dagen voor de tiende verjaardag hadden de VS hun veiligheidsmaatregelen verscherpt na nieuwe bedreigingen, maar incidenten blijven uit.

11/09 Opvang

Libië. Saadi Khaddafi, een zoon van de verdreven Libische leider Muammar, komt aan in Niger. In dat land waren enkele dagen eerder ook al drie generaals en een konvooi met naasten van Khaddafi gearriveerd. Zij staan onder toezicht van het Nigerese leger. Dat de gevallen kolonel zelf ook onderdak zou krijgen in het buurland, ontkent de Nigerese regering nog altijd in alle talen. Waar hij dan wel is, blijft een mysterie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content