De vliegende reporter ziet alles

DE HUMANITAIRE DRONE De 'helikoptertjes' worden door mensen, en niet door een gps, bestuurd. © IMAGE GLOBE
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Aan de universiteiten van Nebraska en Missouri kunnen studenten journalistiek reportages maken met drones, waarop minicamera’s zijn bevestigd.

Studenten journalistiek moeten in multimediale tijden verhalen kunnen leveren in allerlei vormen en voor allerlei schermformaten. In twee Amerikaanse journalistieke opleidingen gaan ze net dat ietsje verder. Toekomstige reporters leren aan de universiteiten van Nebraska en Missouri hun verhalen te sprokkelen met drones. Plekken die onbereikbaar bleven voor een journalist met een camera en een bandrecorder, worden toegankelijk met vliegende drones die een camera dragen.

Het Lincoln’s Drone Journalism Lab in Nebraska en het Missouri Drone Journalism Program zijn de eerste twee opleidingen waarin studenten leren hoe ze de onbemande helikoptertjes moeten besturen om beelden en video’s te maken vanuit de lucht. De studenten uit Missouri gebruikten de drones al om lokale prairiebranden te verslaan en een vlucht sneeuwganzen in beeld te brengen.

Tot nu kwamen drones alleen negatief in het nieuws. Omdat ze onschuldige burgerslachtoffers maken, bijvoorbeeld. Het grote publiek kent ze van oorlog en vernieling. Dat de technologie ook anders ingezet kan worden, bewijst dit journalistieke initiatief. Het gaat in dit project niet om grote drones die door een gps gestuurd worden, maar om kleine helikoptertjes die een mens bedient.

De eerste experimenten wekten al de interesse van buitenlandse journalistenscholen. Ook Koreaanse en Pakistaanse studenten woonden al enkele lessen ‘vliegende journalistiek’ bij.

Maar wat met de privacy? Geef paparazzi enkele drones, en celebrities zijn nergens nog op hun gemak. Wie nog wel, eigenlijk? ‘De Amerikaanse wet staat voorlopig nog aan de kant van de mensen die hun privacy willen beschermen’, zegt Mathias Vermeulen, onderzoeker van drones, veiligheid en privacy aan de VUB. ‘Het gebruik van de onbemande helikoptertjes is strikt verboden in de nabijheid van mensen en huizen. Het is niet toevallig dat net in de uitgestrekte vlaktes van Nebraska en Missouri geëxperimenteerd wordt.’

Maar in 2015 zullen in Amerika een aantal regularisaties doorgevoerd worden die het gebruik van commerciële drones toestaan. ‘Het valt te verwachten dat bijvoorbeeld landbouwers en immobiliënkantoren dan indrukwekkende luchtbeelden zullen maken van hun terrein’, zegt Vermeulen. ‘Ook in de journalistiek kunnen drones wel eens the next big thing zijn. In Europa zal het minder snel gaan. Hier worden momenteel alle veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van drones bestudeerd. Pas later zullen privacy en ethische kwesties aan bod komen.’

Net deze week zijn in eigen land de drones een van de vijf kanshebbers voor de Big Brother Awards. De Genkse politie zet ze in bij ‘grote gebeurtenissen’, zeer tegen de zin van de Liga voor Mensenrechten.

Elke Lahousse

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content