Xing Technology versus VDOnet.

Sinds de Golfoorlog dromen vele bedrijven ervan om de reiskosten te drukken dankzij videoconferenties. Wie echter al deelnam aan videoconferenties (meestal in hotels, zodat het een vestzak-broekzak-besparing is), moet vaststellen dat het communiceren via een camera en een scherm niet echt werkt. Tenminste niet om te vergaderen en beslissingen te nemen. Maar leuk is het natuurlijk wel.

Dankzij de H.230-norm werken de meeste zogenaamde desktop videoconferencing programma’s met elkaar. Dus leek het een perfecte Internet-toepassing. De ontwikkelaars concentreerden zich echter altijd op de zogenaamde M-Bone ( multicast backbone) die voor bijna niemand bereikbaar was. De M-Bone is een soort snelrijvak voor de happy few in de supercomputercentra. Die infrastructuur wordt dankzij nieuwe compressietechnieken minder cruciaal in het gebruiken van video op het net.

Net als bij andere toepassingen op het Internet kreeg video een eigen protocol of taal. Het Internet Realtime Transport Protocol (RTP). Door deze norm stroomt de video vlotjes over het net (geen sinecure op een pakketgeschakeld netwerk).

De RTP-norm krijgt er dagelijks nieuwe aanhangers bij. Netscape steunde als één van de eerste RTP. Precept Software lanceerde kort daarop het Windows-programma FlashWare. Volgens William Carrico, voorzitter van Precept, kunnen de huidige netwerken zeker en vast video aan. Voor de bedrijfswereld introduceerde Carrico IP/TV. Dit is een client/server-oplossing om live en opgenomen videostromen af te leveren op werkstations of pc’s op een TCP/IP-netwerk (Intranet, Internet…). Clinet/server houdt in dat een programma uit twee delen bestaat : een client en een server. De gebruiker werkt met de client en de aanbieder van de dienst werkt met de server. Langs de onderkant van de markt vinden we Xing Technology en VDOnet. Beide bedrijven hopen de Netscape van de Internet-video te worden. VDOnet geeft, bijvoorbeeld, de client gratis weg, terwijl het de video server probeert te verkopen. VDOnet heeft al contracten op zak van CBS en Grolier Interactive. Xing op zijn beurt verdeelt al geruime tijd StreamWorks via het Internet. In tegenstelling tot VDOLive kan Streamworks het stellen met een 14,4 Kbps modem. NBC doet al proeven op het world wide web met StreamWorks. Zowel Flashware, IP/TVn VDOLive en Streamworks zijn gratis van het Internet te plukken.

http://www.vdolive.com

http://www.precept.com

http://www.xingtech.com

VDOnet heeft al contracten op zak van Grolier Interactive.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content