‘De toekomst van de Europese Unie is in gevaar’

MARTIN SCHULZ: 'We staan op een historisch kantelpunt.' © Vincent Kessler/Reuters

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, waarschuwt voor de verdere opmars van de rechtspopulisten. ‘Een groeiende groep mensen verwerpt de Europese verwezenlijkingen van de voorbije decennia.’

Begin dit jaar verklaarde u al dat het slecht ging met Europa. Hoe ziet u de toestand nu?

MARTIN SCHULZ: Het is nog erger geworden, vooral door de uitslag van het brexitreferendum. Het Verenigd Koninkrijk is de op een na grootste economie van de EU, het is een lid van de G7 en een lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het vertrek van zo’n land verzwakt de Europese Unie. En het verzwakt de Britten.

Dat is niet het enige probleem van de EU.

SCHULZ: Er bestaan ook te grote economische verschillen tussen de lidstaten, de jeugdwerkloosheid ligt te hoog, de groei verloopt te traag en noodzakelijke hervormingen zijn niet in gang gezet. Daarbij komt de hernationaliseringspolitiek van de regeringen van Polen en Hongarije. Al die zaken bedreigen de toekomst van de Unie. Ik maak mij grote zorgen.

U staat nochtans niet als een pessimist te boek.

SCHULZ: We staan op een historisch kantelpunt. Een groeiende groep mensen verwerpt de Europese verwezenlijkingen van de voorbije decennia. Zij willen terug naar de nationale staat. Daaronder steekt vaak zelfs een bloed-en-bodemretoriek, die mij sterk aan het interbellum van de vorige eeuw doet denken. Die demonen kennen we toch allemaal nog? We hebben ze namelijk onder controle gebracht door Europese structuren op te zetten. Als we die structuren afbreken, dan komen ook die demonen terug. Dat mogen we niet laten gebeuren.

Kunnen de Britten na de brexit toegang krijgen tot de interne markt, zonder dat ze zelf het vrije verkeer van personen garanderen?

SCHULZ: Zeker niet. Dat is voor het Europees Parlement de rode lijn, waarover niet te onderhandelen valt.

De Britten hebben nog altijd niet de officiële aanvraag tot uittreding ingediend.

SCHULZ: De regering in Londen had zoals bekend geen plan voor het uitstapscenario, ze werd zelf verrast. Daarom kan ik wel begrijpen dat ze een beetje tijd nodig heeft om zich te organiseren. Maar ik hoop dat de aanvraag voor het einde van het jaar wordt ingediend. De Europeanen én hun economie hebben snel zekerheid nodig.

De centrifugale krachten zijn enorm. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn eiste onlangs dat Hongarije uit de EU zou worden gegooid. Goed idee?

SCHULZ: Over zulke eisen heb ik geen mening. Het is nu zaak de winkel bij elkaar te houden en niet elke dag met nieuwe provocaties op de proppen te komen. Dat neemt niet weg dat ik de Hongaarse president Viktor Orban verwijt dat hij zich overal uit terugtrekt, bijvoorbeeld als het gaat over een gemeenschappelijk antwoord op de vluchtelingenkwestie. Hij kan zijn collega’s in de EU niet zomaar bekladden, zo gaan wij niet met elkaar om. Wij hebben solidariteit nodig, zowel bij de vluchtelingenpolitiek als bij het creëren van het financiële structuurfonds waar landen als Hongarije al jaren van profiteren.

U wilt landen als Hongarije financieel onder druk zetten?

SCHULZ: Je kunt niet altijd van anderen solidariteit vragen, en zelf elke solidariteit weigeren. De financiële planning van de EU wordt binnenkort herbekeken. We kunnen het dan hebben over de vraag of de landen die in de vluchtelingencrisis solidair zijn, financieel niet méér ondersteuning nodig hebben.

© Der Spiegel

‘De Europeanen én hun economie hebben snel zekerheid nodig.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content