Ken je deze nog? Amiga, het besturingssysteem waarop homecomputers tien jaar geleden draaiden, werkt aan een comeback. Het Duits computerbedrijf iWin heeft namelijk een nieuw gamma pc’s aangekondigd dat wordt uitgerust met het oude besturingssysteem. Amiga was grensverleggend in ’85, maar zou vandaag hopeloos achterhaald zijn.

De vraag die zich dan opdringt is natuurlijk: in godsnaam waarom? Uit een ver doorgedreven vorm van loyauteit tegenover de makers en een diepgewortelde haat tegenover Microsoft, zo blijkt. Het een heeft trouwens rechtstreeks met het ander te maken. “We gunnen Bill Gates geen cent,” luidt het op website van fanclub AmigaZone. De opkomst van Microsoft betekende het doodvonnis van Amiga, vandaar de wraakgedachte. Het oude systeem bood een superieure technologie die echter moest buigen voor het commerciële succes van inferieure concurrenten, zo mijmeren de fans.

En er wordt behoorlijk wat afgemijmerd, want de fans zijn blijkbaar met duizenden. Ze vormen zelfs een heuse Amiga- community, gebaseerd op een grenzeloze passie voor de antieke technologie. Maandelijks zouden nog zo’n dertig publicaties verschijnen over het museumstuk.

De Commodore Amiga 1000, de eerste homecomputer met het befaamde besturingssysteem, dateert alweer uit ’85. Commodore, dat in ’93 van de markt verdween, was ook de laatste die apparaten ontwikkelde voor de oude software. Amiga was destijds al in staat om beelden en stereogeluiden te voorschijn te toveren, kortom multimedia avant la lettre. Troeven waren stabiliteit, efficiëntie en snelheid. Het systeem gebruikte slechts 512 KB intern geheugen, een fractie van wat de huidige besturingssystemen nodig hebben. Natuurlijk, tien jaar geleden was de geheugencapaciteit van computers ook beduidend kleiner, dus dat kwam goed uit. Amiga-freaks moeten het vandaag stellen met quasi-voorhistorische toestellen van 50 MHz, een nieuwe pc vandaag haalt snelheden die tien keer hoger liggen.

Het is niet de eerste keer dat berichten over een comeback de wereld worden ingestuurd, en wellicht ook niet de laatste keer. iWin doet immers bijzonder mysterieus over technische details en blijkt doorgaans niet eens beschikbaar voor welke commentaar dan ook. Gateway, dat de rechten op Amiga bezit, heeft vragen bij de authenticiteit van het bedrijf. Sceptici zeggen: eerst zien en dan geloven.

Hoe dan ook, de massale reacties op het bericht zouden Gateway overtuigd hebben om toch werk te maken van een comeback. Toen het bedrijf in ’97 het patent kocht, had het vage plannen voor een herlancering van Amiga. Die plannen leken te worden geaborteerd, maar nu komt de blijde boodschap dat we begin volgend jaar een next generation Amiga plus bijhorende hardware mogen verwachten. De fanclubs hebben al een feestzaal besteld.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content