Acht kandidaten dingen naar de nominatie tot presidentskandidaat.

De belangrijkste vijf zijn Howard Dean, Dick Gephardt, John Kerry, Wesley Clark en Joe Lieberman. De overige drie zijn John Edwards, Dennis Kucinich en Al Sharpton. Wesley Clark en Joe Lieberman namen niet deel aan de caucus in Iowa. Eén kandidate, Carol Moseley Braun, haakte vorige week af, nog voor de voorverkiezingen van start gingen.

Howard Dean (55)

Wie?

Voormalig gouverneur van Vermont (1991-2003). Hij wordt gezien als de belangrijkste kanshebber. Dean heeft het grootste campagnebudget en geniet de steun van voormalig vice-president Al Gore en de belangrijkste vakbonden. De voorverkiezingen in New Hampshire en Iowa zijn voor hem cruciaal (de resultaten van Iowa waren nog niet bekend bij het ter perse gaan). Dean ziet zichzelf als een consensus builder, een ‘echte’ Democraat die niet afkomstig is uit de traditionele Washington-kringen.

Verkiezingsthema’s

Hij is een sterke tegenstander van de Irak-oorlog. Dean wil nieuwe banen scheppen en gezondheidszorg voor iedereen, en daarvoor moet de begroting in evenwicht zijn. Als hij de nominatie haalt, wordt het homohuwelijk, dat hij in zijn eigen staat verdedigde, een sleutelelement in de strijd.

Dick Gephardt (63)

Wie?

Voormalig fractieleider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden voor Missouri (1994-2002). Hij deed ook in 1988 mee aan de voorverkiezingen, maar toen raakte zijn geld al vroeg op. Of het hem nu lukt, hangt af van het resultaat in zijn buurstaat Iowa: als hij het er niet gehaald heeft van Dean, kan hij zijn ambities opbergen. Zijn tegenstanders verwijten hem een te zwakke partijleiding: onder zijn voorzitterschap verloren de Democraten de meerderheid in het Huis.

Verkiezingsthema’s

Hij steunde de oorlog tegen Irak, maar heeft toch kritiek op het buitenlands beleid van Bush. De belastingverlagingen van Bush wil hij afschaffen om grootschalige overheidsprogramma’s te kunnen opzetten in de gezondheidszorg. Hij wil banen scheppen en een minimumloon invoeren, wat hem de steun oplevert van de grote vakbonden.

Joseph Lieberman (62)

Wie?

Senator sinds 1989. Was in 2000 running mate van Al Gore. Lieberman, een orthodoxe jood, noemt zichzelf een centrist en de ‘minst linkse’ kandidaat van de partij. Democraten verdienen het niet het land te leiden als ze teruggrijpen naar de ‘mislukte oplossingen uit het verleden’, vindt hij.

Verkiezingsthema’s

Hij is een voorstander van de oorlog tegen Irak. Hij wil de belastingverlaging voor de hoogste inkomensklasse afschaffen en in de plaats daarvan belastingvoordelen bieden om investeringen aan te trekken. Zijn campagne ging goed van start, maar velen vinden hem te gematigd. New Hampshire wordt voor hem een cruciale test.

John (Forbes) Kerry (60)

Wie?

Senator uit Massachusetts. Verwierf nationale bekendheid toen hij in 1971 voor een senaatscommissie als Vietnam-veteraan getuigde tegen het Amerikaans beleid. De oorlog tegen Irak steunde hij wél, maar hij heeft nu toch kritiek op de aanpak van de regering.

Verkiezingsthema’s

Hij heeft vooral aandacht voor nationale veiligheidsthema’s. Hij is gekant tegen de ‘economie van de bevoorrechten’ en wil een belastingverlaging voor de middenklasse invoeren. Onderwijs maakte hij tot een prioriteit in de Senaat. Zijn campagne was aanvankelijk succesvol, maar ze liep vast op zijn dubbelzinnige houding over Irak.

Wesley Clark (59)

Wie?

Generaal en NAVO-opperbevelhebber tijdens het presidentschap van Bill Clinton. Hij leidde de operaties in Kosovo en bepleitte de harde aanpak van president Milosevic. In 2000 verliet Clark de NAVO en keerde terug naar Little Rock, waar hij aan de slag ging bij een investeringsbank. Hij geniet nu de impliciete steun van Clinton.

Verkiezingsthema’s

De klemtoon ligt op zijn militair verleden: hij ziet zichzelf als de beste kandidaat om het terrorisme aan te pakken. Clark verzette zich tegen de beslissing van Bush om Irak aan te vallen en tegen het unilateralisme in zijn buitenlands beleid. Hij wil immigratie steunen om Amerika vooruit te helpen en steunt het recht op abortus. Veel economische of sociale thema’s heeft hij niet.

I.V.D.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content